F. T.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova pun, într-un comunicat de presă, în cazul unei spețe documentate de către oamenii legii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Organizate, titlul “Noi dosare penale întocmite pentru contrabandă cu țigarete”.
Altfel spus, “Toate-s vechi și nouă-s toate”.
Începem cu cele noi. Și anume: la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanți ai sus-amintitului Serviciu de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizați de colegi din cadrul Secției Rurale nr. 10 Valea Călugărească că în zona căii ferate din localitate au fost identificați doi cetățeni străini, precum și mai multe baxuri cu țigarete, despre care exista suspiciunea că au fost aruncate dintr-un tren și că provin din contrabandă. Măsurile luate de către polițiști au fost: marfa confiscată, iar față de una dintre cele două persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, pentru comiterea infracțiunii de contrabandă. Tot la sfârșitul săptămânii trecute, o patrulă de siguranță publică din cadrul Secției nr. 1 Ploiești a oprit pentru control un autovehicul în care au fost găsite 200 de țigarete având aplicate timbre din afara graniței. Și acestea au fost confiscate, în cauză fiind întocmit – ca și în speța mai sus amintită – dosar penal pentru comiterea infracțiunii de contrabandă cu țigarete.
În ceea ce privește infracțiunile de contrabandă mai vechi, reamintim că, în data de 10 octombrie a.c., polițiștii prahoveni, împreună cu ofițeri ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, sprijiniți de jandarmi din cadrul Grupării Mobile “Matei Basarab” Ploiești, au descins la 31 de locații din Prahova, Ilfov și Suceava, la persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare specializată în contrabandă cu țigări. În județ, perchezițiile au avut loc în Ploiești și Băicoi, la mai multe persoane bănuite în cauză că s-ar fi aprovizionat cu țigări provenite din spațiul extracomunitar, fără a deține documente legale. În total, din cele trei județe, oamenii legii din Prahova au ridicat peste 300.000 de țigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 250.000 de lei – provenite din Ucraina și Moldova – precum și tutun vrac și telefoane mobile. Am putea da și mai mult timpul înapoi, pentru a reaminti și raziile efectuate în Oborul ploieștean, dar nu are sens. Nu are sens fiindcă dacă versul “Toate-s vechi și nouă-s toate” este valabil și azi, la fel se va întâmpla și în cazul contrabandei cu țigări – infracțiune întâlnită – aproape săptămânal – în Prahova.
Adică, dacă nu azi, poate mâine, poate poimâine și cu siguranță până la sfârșitul săptămânii vor fi prinși alți contrabandiști…