Florin Tanasescu

Purtător de cuvânt Viorica Dăncilă: – Fiindcă doamna premier, numită și minte de fier, nu are răspunsurile pregătite la întrebările cu care presa ticăloșită vrea s-o încurce ca la integrame, am angajat un curier.
Presa – Și ce face ăsta ?
Purtător de cuvânt: – Doamna vă trimite răspunsul prin el și – abia după aia voi puneţi întrebarea. Firește, asta în limita timpului disponibil al curierului. Când nu are comenzi de livrat pizza, semnează recipisa la întrebările trimise de dumneavoastră. Să fie scrise citeţ, vă rog, și cu litere de tipar! Altfel, e vai și-amar.
Unul, care face jocul opoziţiei: – Cucoana e cu toate acasă ?
Curierul: – Chiar de la doamna vin. Eu sunt în pauză, ea e la masă. Mă rog, la cratiţă, acolo unde-i este locul. Deja am primul răspuns pregătit.
– Care e ăla ?, sare o fâţă de la o televiziune oarecare.
– Curierul: “Ţara noastră se numește România”. Deci, întrebarea voastră trebuie să fie…
– Cum se numește ţara noastră ?
– Buuuun ! Zbor să aduc al doilea răspuns, cuvântă curierul de satisfacţie pătruns. Se-ntoarce mintenaș.
Un alt reporteraș: – Care-i răspunsul pe care ni-l dă, mai nou, doamna premier, să știm ce întrebare îi punem.
Curierul: – “Pluralul de la piuă este piuie”.
Un ziarist adevărat, cu facultate la stat: – Deja simt că urechea stângă îmi ţiuie. Ia mai citiţi o dată ! E o greșeală. Mi-e milă de biata fată prim – ministru. Se zice pive.
Intervine purtătorul de cuvânt: – Nefericitule, dacă doamna premier spune piuie, atunci așa rămâne. Vezi tu, limba noastră-i o comoară în adâncuri îngropată, iar doamna Dăncilă nu-i o ţărăncuţă care merge la sapă, deci nu poate s-o dezgroape. Poate dom’ Liviu. În plus, ea face reformă lingvistică după mintea-i întortocheată, deci Limba română trebuie corectată. Gata, am zburat, că fac și o escală, mai am și o pizza de livrat.
Revine curierul: – Al treilea răspuns, neamule. Ia-l ca uleiul și zahărul în prag de alegeri ! E proaspăt și rumen ca un puișor scos chiar acum de la rotisor.
Presa: – Care este, care este ? Să știm ce întrebare să punem.
Comis voiajorul: – “ Pluralul de la referendum este referende”.
Presa, pusă cu botul pe labe: – Nu-i așa, doamnă, că nu se zice referendumuri, ci referende ? Respectiv ceva de pus pe drumuri oamenii, de prostit poporul cu popii și televizorul ?
Și mulţumit, din nou, a plecat comis – voiajorul.
– Mai vine vreun răspuns, să punem și o-ntrebare, sau stăm aici, ca proștii ?, întreabă unul, după vreo cinci ore de așteptare.
Purtătorul de cuvânt: – Doamna Viorica sforăie. E obosită și agasată de-atâtea răspunsuri și-ntrebări puse de presa nesimţită. Iar curierul lucrează la Constituţie.
În piaţa cu-același nume se-aude Lady Marmalade (Marmeladă, cum ar zice doamna premier) cântând în franceză: “Voulez vous coucher avec moi ?”
Norodul se pregătește să răspundă la referendum, “Da”.