În Prahova, au fost confiscate peste 18 tone de raticide

F.T.

Polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat, în cursul săptămânii trecute, pe raza localităților Filipeștii de Târg și Brătășanca, pentru verificarea respectării prevederilor legale referitoare la substanțele periculoase. În acest context, au fost constatate săvârșirea, de către unii agenți economici, a mai multor nereguli.
Astfel, la sediul uneia dintre societățile verificate, au fost identificate aproximativ 18 tone de produse raticide neconforme, acestea neavând inscripții în limba română. De asemenea, la un alt agent economic au fost identificați mai mulți recipienți care conțineau regulatori de creștere, cu termenul de valabilitate depășit, precum și mai mulți saci cu îngrășăminte, desigilați.
Tot desigilate – ceea ce contravine normelor legale în vigoare – au fost găsite, la un alt agent economic, mai multe pungi umplute cu substanțe destinate protecției plantelor. Potrivit reprezentanților de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Prahova, toate produsele au fost confiscate, iar amenzile totale s-au ridicat la peste 20.000 de lei.
Acțiunile amintite derulate în Prahova au făcut parte din cadrul unei campanii mai largi, desfășurate la nivel național, de către Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.
“Acestea au avut drept scop creşterea siguranţei cetăţenilor şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea legalității, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Aceeași sursă – MAI – menționează că la nivel național, “în urma controalelor efectuate, au fost descoperite 26 de infracţiuni la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 10 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, precum și 6 infracțiuni prevăzute de alte acte normative. Totodată, au fost confiscate peste 200 de tone de substanțe și deșeuri periculoase și aproximativ trei mii de litri de substanțe periculoase” (comunicat MAI).
De asemenea, tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 67de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 500.000 de lei.
Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii – inclusiv cei din Prahova – au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale în acest domeniu, respectiv Garda Națională de Mediu, Agenția Națională de Mediu și inspectorate teritoriale de muncă.