Peste 820.000 de persoane sunt afectate, în China de HIV și SIDA, după cum au precizat oficiali din domeniul sănătății. Aproximativ 40.000 de noi cazuri au fost raportate numai în al doilea trimestru al acestui an.
În majoritatea situațiilor este vorba despre noi cazuri de transmitere a virusului pe cale sexuală, ceea ce reprezintă o schimbare față de trecut când infectarea era cauzată de transfuzii de sânge, potrivit Hotnews.
Numărul celor care au contractat virusul prin transfuzii a fost redus însă aproape de zero, au mai susținut oficialii citați.
Transmiterea HIV pe cale sexuală este un subiect aprins pentru comunitatea LGBT din China. Homosexualitatea a fost dezincriminată în țară în 1997, însă discriminarea persoanelor LGBT este încă larg răspândită.
Având în vedere valorile conservatoare ale societății, 70-90% dintre bărbații care au întreținut relații cu persoane de același sex ajung să se căsătorească cu femei, arată studiile.
Multe dintre cazurile de transmitere a bolii ar fi explicate prin lipsa de protecție în relațiile sexuale de acest tip. Încă din 2003, guvernul chinez a promis acces neîngrădit la tratamente pentru toată lumea, în încercarea de a combate fenomenul.