Marian Dima

Pentru prima dată, pe Hipodromul Ploieşti s-a auzit un cor de “off-uri”, cei peste 1000 de spectatori prezenţi la reuniunea de duminică având reacţia firească atunci când calul Borga Jackpot – cu Sorin Mavru în sulky – a rupt câteva bare de protecţie, răsturnând driver-ul, chiar imediat după o sosire aprigă, cu 5 trăpaşi rulând la viteză maximă!
Dacă acest accident putea sau nu putea fi evitat, rămâne de discutat, calul ieşind brusc de pe pistă în zona de acces spre grajduri, foarte probabil influenţat de faptul că barele de plastic, care ar fi trebuit să “închidă” circuitul de alergare au lipsit în acea zonă, iar animalul 7-ba “dedus” că poate “trage” spre grajd, puţin lipsind să avem parte de un eveniment mult mai grav! Până la urmă, driverul – Sorin Mavru – a avut noroc că stâlpii rupţi au fost de plastic, că Salvarea nu a fost câţiva metri mai în… faţă, pentru că ar fi ajuns să o lovească, când a fost aruncat din trăsură! Sulky-ul a fost contorsionat, efectiv, calul a mai alergat o tură pe pista de galop, fiind uşor accidentat la picior, iar “oftatul instinctiv” al tribunelor şi emoţiile au trecut repede, totul… fiind bine când se termină cu bine!
Revenind la cursa principală a zilei, Premiul Rarău a avut zece cai la start şi i-a revenit, după un finiş strâns, armăsarului Ramon II, avându-l în sulky pe Marian Costache, acesta fiind premiat de către directorul adjunct al CSM Ploieşti, Lucian Rădulescu, şi de actorul Denis Ştefan, un mare iubitor de cai, coordonator al Programului Caii României. Au urmat în ierarthie, Nesta (la doar o zecime de secundă), Tajfun, Caligenia BMW şi Borga Jackpot, aceşti cinci cai întrând şi în “zona premiilor în bani”, câştigătorul având asigurat un premiu de 810 ron, sumele fiind descrescătoare, calul de pe locul 5, chiar protagonistul evenimentului de mai sus, luând 90 ron!
Celelalte trei curse de trap ale zilei au fost câştigate de iapa Pandora (Premiul „Laureat”), iapa Ilinka (Premiul „Manuc”) şi de iapa Zorina (Premiul „Nedelcu”), în timp ce în cele două curse de galop s-au impus iapa Batignolles, în Premiul „Zori de zi”, cursă rezervată cailor pur sânge englez, respectiv iapa Demona, în Premiul „Siglavy Bagdady”, întrecere a cailor pur sânge arab.
Următoarea reuniune oficială de pe Hipodromul Ploieşti va avea loc duminică, 9 septembrie, atunci când este programat să se ţină Premiul cailor de 4 ani, prima dintre cele două curse premergătoare Derbiului de Trap al României.