F.T.

“Obiectiv atins! Drapelul a ajuns pe cele mai înalte vârfuri: Moldoveanu – 2544 de metri, Vârful Viștea Mare – 2527 de metri și Vârful Negoiu – 2535 de metri, în cinstea militarilor eroi români căzuți la Mărășești în 1917”.
4-bAtât și nimic mai mult scrie pe pagina de Facebook a Centrului de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor Jandarmi din Sinaia, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, “Echipa Națională Montană” – care marchează Centenarul Marii Uniri, dar și momentele mai importante din Primul și Al Doilea Război Mondial – a escaladat cel mai înalt vârf din țară – Moldoveanu.
Reamintim că “Echipa Națională Montană” – din care fac parte și patru angajați ai Centrului de Pregătire și Perfecționare de la Sinaia – a demarat la începutul acestui an un periplu întru rescrierea istoriei neamului românesc, printr-o serie de ascensiuni muntoase. Prima a avut loc în luna ianuarie 2018, cinstind astfel “Mica Unire” prin escaladarea Vârfului Omu.
Au urmat alte și alte trasee străbătute, alți mii și mii de kilometri străbătuți ( urcați), în care, după cum aminteam și-n numerele ziarului nostru, s-au reîntâlnit la propriu cu Istoria, cât timp, după cum ne spunea maiorul Laurențiu Grigorescu – Miu, “ în zona Mărăști, Mărășești, Oituz am găsit tranșee, am găsit cartușe goale, bordeie săpate în pământ, sârmă ghimpată și alte vestigii care ne-au reamintit de sacrificiile înaintașilor noștri pentru ca noi, astăzi, să fim o țară numită România”.
Urmează, acum, partea cea mai grea – ascensiunea, în cursul acestei luni, pe Vârful Elbrus din Munții Caucaz ( Rusia), dar pe versantul nordic al acestuia ( cel mai dificil), ceea ce ar reprezenta o premieră românească.
După aceea, întoarcerea în țară, alte ascensiuni – Vârful Parângul Mare, Vârful Rarău și, „finis coronat opus” – defilarea, în ziua de 1 Decembrie, pe sub Arcul de Triumf.
Dată la care cei zece jandarmi care, până la urmă, ne reprezintă și pe noi, vor spune scurt, sacadat și la obiect: “Misiune îndeplinită!”.
Și, evident, vor da onorul la Drapel.