V. Stoica

Centrul Local de combatere a bolilor Prahova, având în vedere răspândirea explozivă a virusului pestei porcine africane în mai multe zone din țară, a luat decizia de interzicere a comercializării animalelor vii în târgurile de pe teritoriul județului nostru.
Potrivit hotărârii adoptate miercuri, 18 iulie, s-a aprobat suspendarea temporară a târgului de animale din Mizil, autorizat sanitar-veterinar, precum și interzicerea comercializării de animale vii în incinta/zonele adiacente târgurilor săptămânale din localitățile Vălenii de Munte, Băicoi, Starchiojd, Urlați, Drăgănești, Măneciu și Aluniș.
Centrul local de combatere a bolilor Prahova, al cărui președinte este prefectul județului, Mădălina Lupea, a stabilit că și primarii localităților menționate au obligația să monitorizeze târgurile respective. Astfel, edilii trebuie să ia măsuri, împreună cu reprezentanții poliției locale, pentru interzicerea accesului în incinta sau în zonele adiacente târgurilor a persoanelor cu porci vii, dar și a celor care dețin carne de porc și produse din carne de porc, în cazul în care este nevoie de sprijin putând solicita ajutorul IPJ Prahova și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova.
Pe de altă parte, au fost activate unitățile locale de sprijin din cele 104 localități prahovene, ceea ce înseamnă că primarii și consiliile locale au obligația să respecte prevederile din planul de măsuri județean privind prevenirea apariției pestei porcine africane. Astfel, reprezentanții autorităților locale vor trebui să intervină, dacă va fi cazul, pentru instalarea semnelor și a panourilor de avertizare pe căile de acces din zonele de protecție și de supraveghere și în jurul fermelor sau al gospodăriilor în care s-ar confirma oficial prezența pestei porcine africane. De asemenea, autoritățile locale vor fi obligate să participe la evaluarea animalelor, pentru acordarea despăgubirilor, iar în cazul neutralizării cadavrelor de animale bolnave – să identifice și să pună la dispoziție terenurile pentru incinerare și îngropare. Tot primarii și consiliile locale au obligația să popularizeze, în rândul locuitorilor, toate măsurile pe care trebuie să le ia pentru prevenirea și combaterea bolii.