Nicoleta Dumitrescu

Prin ultima tranzacţie încheiată, Parcul Industrial Ploieşti confirmă faptul că este, pentru oamenii de afaceri, cel mai important parc industrial din România. La mijlocul acestei săptămâni a fost semnat contractul de cesiune prin care şapte investitori privaţi îşi vor dezvolta afacerile într-una dintre locațiile componente ale acestui parc, cea de la Ciorani.
Investitorii sunt români şi activează în sectorul zootehnic, în special în cel de creştere a porcinelor, valoarea totală a întregii investiţii fiind estimată la aproape 17 milioane de euro. Activitatea ar urma să demareze în primăvara anului viitor, pentru început fiind luată în calcul înfiinţarea a aproximativ 100 de noi locuri de muncă. Pentru Consiliul Judeţean Prahova, care este unicul acţionar al Parcului Industrial Ploieşti, venirea investitorilor şi la sediul din Ciorani reprezintă încă o confirmare a succesului anticipat încă de la înfiinţarea, în urmă cu 16 ani, a Parcului Industrial Ploieşti, după cum ne-a declarat, ieri, Fabioara Ionescu – administratorul public al judeţului Prahova.

Contractul de cesiune între Parcul Industrial Ploieşti – al cărui acţionar unic este Consiliul Judeţean Prahova – şi şapte investitori privaţi ce îşi vor desfăşura activitatea la sediul din Ciorani a fost semnat pe data de 18 iulie 2018. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 17 milioane de euro, iar domeniul de activitate principal este legat de sectorul zootehnic. Potrivit informaţiilor aflate ieri de la Fabioara Ionescu, administratorul public al judeţului Prahova, cei şapte investitori care îşi vor dezvolta afacerile în locaţia Ciorani a Parcului Industrial Ploieşti sunt români, principala activitate a acestora fiind aceea de creştere a porcinelor. După finalizarea procedurilor de obţinere a tuturor autorizaţiilor, care a demarat deja, se preconizează ca activitatea propriu-zisă să înceapă în primăvara anului 2019, într-o primă etapă urmând să fie înfiinţate aproape 100 de locuri de muncă. Însă, cum afacerile investitorilor români menţionaţi sunt axate pe creşterea porcinelor, la Ciorani ar urma să fie înfiinţată şi o “o maternitate” pentru purceluşi, dar se vor crea şi toate condiţiile pentru creşterea acestora, implicit pentru comercializarea cărnii lor. Cele şapte firme ar urma să ocupe jumătate din suprafaţa amenajată la Ciorani, însă investitorii care le dețin au dat de înţeles că doresc să-şi extindă activitatea pe întreaga suprafaţă, care este de 45 de hectare. “Faptul că şi în locaţia de la Ciorani au venit investitori este un lucru foarte bun pentru Prahova, pentru Consiliul Judeţean Prahova, care este unicul acţionar al Parcului Industrial Ploieşti. Este un semnal că această zonă se poate dezvolta în activităţile industrial-agricole, că este atractivă pentru oamenii de afaceri. Poate odată cu această deschidere se va pune în practică şi un proiect mai vechi, acela de a fi amenajat un depozit de legume”, ne-a declarat Fabioara Ionescu. Interlocutoarea noastră a mai precizat că după viabilizarea terenului, în baza contractului încheiat, investitorii vor fi sprijiniţi şi în ceea ce priveşte racordarea la reţelele de utilităţi publice, respectiv iluminat stradal, apă potabilă, canalizare menajeră şi pluvială, gaze naturale şi energia electrică.

parc industrial

Componentă a Parcului Industrial Ploieşti, locaţia Ciorani se află în imediata apropiere a DN1D, Ploieşti – Urziceni, având acces direct la sistemul naţional de căi ferate, prin Gara Ciorani, fiind astfel o zonă oportună pentru unităţile de producţie care folosesc calea ferată pentru transportul materiei prime sau al produselor finite. Pentru această zonă s-a venit în sprijinul investitorilor cu drum interior asfaltat; rețea de iluminat stradal; rețea de apă potabilă, care se poate asigura prin forare de puțuri; rețea de canalizare menajeră și pluvială; stație de epurare proprie; rețea de gaze naturale; rețea de energie electrică; servicii de pază; cale ferată situată la 200 m.
Alături de cele din Mizil şi Urlaţi, Parcul industrial din Ciorani reprezintă “puiul” Parcului Industrial Ploieşti. Toate locaţiile deținute au titlu de parc distinct și desfășoară activități sub forma unor centre de profit, cea din Ciorani fiind ultima care a obţinut, în anul 2010, titlul de parc industrial, pentru suprafaţa de 45 de hectare.
Proiect al Consiliului Judeţean Prahova, S.C. Ploiești Industrial Parc S.A. s-a înfiinţat în anul 2002. Este unul dintre cele mai mari parcuri industriale din România, organizat sub formă de societate pe acțiuni, având ca unic acționar Consiliul Județean Prahova. Devenind un brand naţional, Ploieşti Industrial Parc a obţinut prima licenţă, din judeţ, de furnizor de gaze naturale. De asemenea, deține licență pentru distribuția energiei electrice emisă de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și licență pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.
S.C. Ploiești Industrial Parc S.A. şi-a propus să fie, încă de la înfiinţare, un proiect de afaceri unitar, având două obiective principale; atragerea de investitori în locațiile existente și asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea activităților acestora, urmărind astfel dezvoltarea economică a judeţului Prahova.