Nicoleta Dumitrescu

Odată cu decizia reprezentanţilor uneia dintre cele mai mari fabrici din China, producătoare de autovehicule nepoluante, să-şi dezvolte producţia la Băicoi, judeţul Prahova are şansa de a deveni un pol important, din punct de vedere al industriei de maşini electrice, atât pe plan naţional, cât şi european. Confirmarea a fost făcută deja, la sfârşitul săptămânii trecute fiind semnat, într-un cadru oficial, acordul de asociere dintre două companii cu capital chinez – una cu sediul în oraşul prahovean Băicoi, şi cealaltă din Republica Populară Chineză, o firmă care produce autocare electrice. Investiţia, care se va derula în două etape, este evaluată la aproximativ 100 de milioane de euro și va constitui o premieră  nu doar pentru Prahova, ci şi pentru România. Şi asta deoarece  autovehiculele nepoluante care vor fi produse în fabrica de la Băicoi, începând cu anul viitor, vor lua drumul către toate statele europene.

produse China - Baicoi1

Parcul Industrial de la Băicoi, deținut de compania cu capital chinez Meteor Internațional Import-Export, este singurul cu capital exclusiv chinez atât de la nivel judeţean, cât și din România. A fost înfiinţat în urmă cu aproape zece ani, iar posibilitatea extinderii activităţii într-un domeniu care a început să prindă teren în toate colţurile lumii – industria maşinilor nepoluante – l-a determinat chiar şi pe unul dintre liderii politici importanţi dintr-una dintre cele mai dezvoltate regiuni din China să fie prezent în România. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie condusă de Chen Qiufa, secretar de partid al Provinciei Liaoning, din Republica Populară Chineză, s-a deplasat în Prahova, la Băicoi, unde a avut loc ceremonia oficială de semnare a acordului de asociere dintre reprezentanţii societăţii menţionate şi cei ai uneia dintre cele mai mari fabrici de producţie de autovehicule electrice din China. Din partea autorităţilor locale şi judeţene, la eveniment au participat primarul oraşului Băcoi, Marius Constantin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, prefectul judeţului, Mădălina Lupea, deputatul Rodica Paraschiv şi preşedintele produse China - Baicoi2Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu. Scopul parafării acordului vizează înfiinţarea unei fabrici de producţie de autovehicule nepoluante la societatea cu capital chinez din oraşul prahovean.
În prima etapă se preconizează realizarea unei investiții în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro și crearea a aproximativ 250 locuri de muncă, urmând ca, ulterior, aportul financiar să fie de încă alte 50 de milioane de euro. Iar după cum a dat asigurări reprezentantul companiei din ţara mamă, China, viitorul sună bine pentru fabrica din România, din judeţul Prahova. “Reprezentăm o societate specializată în autocare electrice, în China având o fabrică foarte mare, care produce anual 7000 de astfel de autovehicule nepoluante. Această fabrică pe care o vom înfiinţa în România va avea, atunci când va funcţiona la capacitate maximă, 450 de muncitori. În prima fază, la această nouă fabrică va veni personal specializat din China, pe partea tehnică, care va forma personalul român, care ne dorim să fie în proporţie de 80%. Anticipăm că va fi o producţie anuală de 3000 de autovehicule electrice, care să ajungă peste hotare începând din primăvara anului viitor. Producţia va merge către toate ţările europene”, a declarat reprezentantul companiei din China.
De departe, de prezenţa delegaţiei chineze în oraşul Băicoi, cel mai bucuros a fost primarul oraşului, apariţia unei noi fabrici, şi cu capital străin, însemnând posibilitatea de atragere de noi venituri la bugetul local, dar şi de înfiinţare de noi locuri de muncă pentru locuitori.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, a ţinut să menţioneze că investiţia cu capital chinez de la Băicoi va fi cea mai mare atât la nivel judeţean, cât şi din România. “Ar fi extraordinar să vedem realizată această investiţie, de producţie a autovehiculelor nepoluante. Practic, prin semnarea acordului de asociere s-au pus bazele demarării primei etape, ceea ce este foarte important. Această investiţie va fi de nivel înalt. Va fi, de departe, cea mai mare investiţie cu capital chinez din Prahova, dar şi de pe plan naţional. Este o dovadă că investiţiile străine au succes în judeţ, în contextul în care sunt înregistrate firme cu capital străin din peste 90 de ţări. Cu capital chinez sunt peste 50 de firme mici, unele în domeniul import-export, dar sunt şi mici fabrici care desfăşoară producţie în diverse domenii”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova.