F. T.

Începând de ieri, și până vineri, 25 mai, în judeţ, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Prahova sunt angrenați în acțiunea “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, activitate care presupune, după cum ne-a precizat subinspectorul Marian Popescu (în foto, stânga), angrenarea unor importante forțe poliţieneşti în tot județul.
Ieri, de exemplu, polițiștii de la toate subunitățile din județ s-au axat pe acțiuni care au avut drept țintă minorii. În acest context, în Ploiești, de exemplu, au desfășurat mai multe razii în zona unităților de învățământ, precum și în locurile ce ar putea fi frecventate de către elevii chiulangii – case de pariuri, baruri, restaurante etc. Totodată, au fost susținute și sesiuni de informare în unitățile școlare din municipiu, acestea având ca temă răspunderea penală a minorilor.
Pentru astăzi, în cadrul acţiunilor derulate în contextul “ Săptămânii Prevenirii Criminalității”, oamenii legii au programată o întâlnire la o cafea cu un grup de elevi de la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești, pentru a dezbate riscurile legate de consumul de substanţe psihoactive.
În ceea ce privește zilele următoare, vom menţiona, în numerele viitoare ale ziarului, atât temele abordate de către polițiștii din cadrul IPJ Prahova, cât și rezultatele acțiunilor de prevenire și, eventual, de sancționare.
Potrivit reprezentanților IPJ Prahova, “în fiecare zi, prin activitățile pe care le desfășurăm, dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți cetățeni! Scopul nostru este să îi conștientizăm atât asupra necesității adoptării unor măsuri de autoprotecție în diverse situații, cât și asupra consecințelor care decurg din comiterea de infracțiuni. O vorbă spune că e mai ieftin să previi decât să combați. Unul dintre rolurile noastre este și acela de a reduce factorii care pot favoriza comiterea de ilegalităţi, prin informare. Comunitatea este şi ea responsabilă în a-şi lua toate măsurile de siguranţă şi de prevenire. În practică, în viaţa de zi cu zi, tendinţa omului este aceea de a neglija măsurile de siguranţă. Modul de a gândi «Mie nu mi se va întâmpla!» este încă întâlnit”. Tocmai pentru a atrage atenţia oamenilor asupra riscurilor, la nivel naţional Poliția Română organizează „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, desfășurând activităţi structurate pe domenii de prevenire, fiecare zi având o altă temă.