Oana Ciornei, managing partner la Amrop România, firmă de recrutare, spune că la fiecare 9 minute un român pleacă din ţară, iar la fiecare 7 minute un român moare fără să fie înlocuit, scrie Ziarul Financiar.
Pe lângă calitate, vom avea o problemă şi cu cantitatea, a spus ea într-o dezbatere despre “noua economie” la CFA Forecast Dinner, reuniunea anuală a analiştilor financiari, potrivit Mediafax.
În privinţa României, pe lângă faptul că numărul românilor va scădea, avem o problemă şi de mobilitate: suntem cel mai puţin mobili din Europa.
Oana Ciornei spune că viitorul muncii va fi total diferit de ceea ce se întâmplă acum: o persoană va schimba jobul în mai puţin de 3 ani, într-o carieră un om va schimba cel puţin o dată profesia, recalificarea va fi o soluţie pentru fiecare, iar multe persoane încep să facă un venit din hobby. Organizaţiile nu vor mai exista în forma de acum, iar forţa de muncă va fi formată tot mai mult din freelanceri menţionează ea.
În Olanda, în acest moment, 41% din forţa de muncă este formată din freelanceri sau oameni cu contracte part-time.
Învăţarea nu va mai fi în mâna companiilor, ci a indivizilor, iar cei care vor câştiga vor fi cei care se vor pregăti continuu.