Petre Apostol

Sportiva ploieşteană Denisa Stoian, din cadrul secţiei de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti, pregătită de antrenoarele Simona Puiu şi Liliana Băescu, se află în faţa celui mai important moment din cariera sa de până acum. Sportiva născută în 2003 va concura, astăzi, în calificările pentru Jocurile Olimpice de Tineret, competiţie programată în toamnă, la Buenos Aires, în Argentina.
Concursul de calificare se desfăşoară pe parcursul unei singure zile, în „Palatul Sporturilor Luzhniki”, din cadrul Complexului Olimpic din capitala Rusiei, Moscova. Arena de 11.500 de locuri, a găzduit, în trecut, evenimentele de gimnastică şi judo de la Jocurile Olimpice din 1980, Campionatul Mondial de patinaj artistic din 2005, meciuri de hochei pe gheaţă, volei, box, dar şi concerte muzicale.
Participantă la Campionatul European de junioare în 2016 şi prezentă în mod constant între cele mai valoroase gimnaste ale ţării, Denisa Stoian se va lupta, la Moscova, cu încă 55 de concurente din 32 de ţări pentru unul dintre cele 18 locuri alocate Europei la Jocurile Olimpice de Tineret. Aceasta va fi cea de-a treia ediţie a competiţiei olimpice care este destinată sportivilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, ediţie la care la gimnastică ritmică au fost desemnate să participe doar concurente născute în 2003.
Sportiva ploieşteană este însoţită de antrenoarea Simona Puiu, conducătorul delegaţiei fiind secretarul general Gabriel Dima. Reprezentantele tricolore au ajuns de marţi în Moscova, ieri fiind programată acomodarea în sala de concurs. Conform tragerii la sorţi, Denisa Stoian a fost repartizată în prima grupă, fiind a şaptea pe listă pentru a intra în concurs.
Cele 56 de concurente au fost repartizate în trei grupe, primele două având câte 19 sportive pe listă, în vreme ce ultima grupă are 18 gimnaste. Grupa din care face parte reprezentanta României va începe întrecerea la ora 9:00 locală (ora 8:00, în România), urmând a participa la toate cele patru obiecte din concurs (cerc, minge, măciuci, panglică), prin rotaţie.
Grupa a doua este programată să înceapă după o pauză de la ora 13:00 locală (ora 12:00, în România), iar ultima grupă – de la ora 16:30 locală (ora 15:30, în România).
De remarcat faptul că Denisa Stoian va mai participa, la Moscova, la încă o competiţie, anume un turneu internaţional de junioare pe echipe, la care va reprezenta România alături de Laura Aniţei, de la CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi, antrenată de Cătălina Radu. Iar turneul este programat, tot astăzi, cu începere de la ora 20:00 locală (ora 19:00, în România). Prin urmare, va fi o zi maraton pentru gimnasta ploieşteană, pentru care, însă, cea mai importantă va fi evoluţia din cadrul calificărilor pentru Jocurile Olimpice de Tineret.
La ediţia precedentă a competiţiei olimpice de tineret, desfăşurată în China, la Nanjing, în 2014, România a fost aproape de medalii, prin Ana Luiza Filiorianu, care s-a situat pe locul al patrulea, la nouă zecimi de ultima treaptă a podiumului.