Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose și după ce Ecaterina Andronescu – o altă variantă luată în discuţie – a refuzat din start propunerea. CEx PSD a votat, ieri, în unanimitate, ca Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier, potrivit Mediafax.
Membrii Comitetului Executiv au aplaudat după anunţarea rezultatelor.
Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a declarat ieri, după şedinţa CEx, că social-democraţii au votat cu majoritate de voturi propunerea în persoana Vioricăi Dăncilă, pentru funcţia de premier, după ce Ecaterina Andronescu a refuzat propunerea.
„Nu am propus-o eu. Ecaterina Andronescu a refuzat exprimându-şi şi susţinerea pentru doamna Dăncilă. (…) Ne pregătim de o guvernare mai lungă. După felul în care s-au exprimat colegii se poate observa un sprijin unanim pentru premierul desemnat azi”, a declarat Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui.
În şedinţa CEx de ieri a fost pusă în discuţie şi numirea lui Petre Daea, însă cel care a făcut propunerea a retras-o ulterior.
Olguţa Vasilescu a spus că Dăncilă este apropiată de partid şi are toată susţinerea.”Mă bucur că e vorba de o femeie, e liderul grupului parlamentarilor europeni PSD, o persoană care are tot sprijinul PSD. Eu am lucrat extraordinar de bine cu ea”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014.
Dăncilă este considerată o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea, aceasta fiind susţinută de Dragnea pentru poziţia de şef al delegaţiei europarlamentarilor români în Parlamentul European, funcţie pe care o ocupă în prezent, potrivit Mediafax.
Mai mult, Dăncilă vine din judeţul Teleorman, acolo unde a deţinut funcţia de lider al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi a fost consilier judeţean.