Violeta Stoica

Securea care a stat ani la rând deasupra autorităților locale din România din cauza neaplicării unor reglementări europene în materie de mediu ar putea să fie istorie la nivelul județului Prahova după ce va fi încheiat și ultimul proiect din master-planul managementului deșeurilor.
Rămasă în urmă din cauza unor probleme de natură tehnică, dar și din cauza rezilierii contractului de lucrări, construirea stației de tratare mecano-biologică a deșeurilor de la Ploiești va încheia unul dintre cele mai mari proiecte finanțate cu fonduri europene în perioada anterioară de programare. Astfel, după master-planul apă-canal, cel referitor la managementul deșeurilor – ambele având ca finanțare Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 – se află pe locul al doilea în privința valorii contractului de finanțare.
Investițiile propuse a fi realizate prin POIM 2014-2020 în cadrul proiectului „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Prahova” vizează și construirea Stației de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti precum și achiziționarea unor echipamente (containere, vehicule) necesare funcționării optime a acesteia, stadiul lucrărilor fiind în prezent de aproximativ 70%.statie
După ce va fi finalizată stația de tratare mecano-biologică de la Ploiești, care va avea o capacitate de prelucrare estimată la 150.000 tone/an, în principiu va fi încheiată etapa obligatorie referitoare la managementul deșeurilor. Până atunci, însă, potrivit declarațiilor președintelui Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, mai trebuie semnate contractele în vederea desemnării operatorilor pentru două dintre sectoarele în care a fost împărțit județul Prahova. Bogdan Toader a anunțat că sunt în evaluare ofertele pentru sectorul 7 – Câmpina (unde există trei ofertanți) și sectoarele 3,4 și 5 – care cuprind o zonă mai mare a județului, de la Vălenii de Munte, până la Măgurele și până în sudul județului, respectiv până la Drăgănești (în acest caz fiind depuse două oferte în cadrul procedurii de achiziție).
În prezent, ofertele depuse pentru ambele sectoare sunt în evaluare tehnică, însă se estimează că procedurile de achiziție ar urma să fie încheiate până la finalul lunii februarie.
După încheierea acestor contracte și după finalizarea lucrărilor la stația de tratare mecano-biologică de la Ploiești, practic, deșeurile din județul Prahova vor intra într-un circuit integrat, care va urma drumul stabilit de specialiști. Finalitatea acestui proiect major de mediu în Prahova va fi, de fapt, apropierea de standardele impuse de Uniunea Europeană în privința deșeurilor depuse la rampe, urmărindu-se scăderea progresivă a cantității de gunoi depozitate și creșterea cantității deșeurilor reciclate.
Bogdan Toader, președintele CJ Prahova, a arătat, ieri, că autoritățile prahovene trebuie să se gândească și la o continuare a master-planului de deșeuri. “Avem în vedere solicitarea unei finanțări pentru construirea unei stații de cogenerare care să producă energie termică mai ieftină pentru Ploiești. Acesta ar fi însă un proces de durată, însă trebuie să avem în vedere și o continuare a master-planului de deșeuri, pentru reducerea cantității deșeurilor care vor ajunge la rampă”, a precizat șeful administrației județene.
Până atunci, însă, trebuie ca populația – dar și operatorii care au încheiat contractele și cei care urmează să le semneze – să colecteze selectiv deșeurile, astfel încât rampele de gunoi să nu mai fie sufocate de gunoi menajer neselectat, iar cantitatea depusă să fie mult mai mică decât în prezent.
În condițiile în care de anul viitor va fi aplicată taxa de rampă pentru autoritățile care depășesc tonajul de gunoi aruncat la rampele de gunoi, colectarea selectivă ar trebui să fie unul dintre obiectivele pe care să le aibă în vedere atât autoritățile publice (prin ADI Deșeuri), cât și locuitorii care vor beneficia de serviciile stabilite prin contractele încheiate cu operatorii serviciilor de salubritate.