Aproape un sfert din populaţia României suferă de „deprivare materială severă”

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de către Agerpres, „Rata de deprivare materială severă” a ajuns la 23,8% în anul 2016, în scădere faţă de 2013 cu şase puncte procentuale. „Lipsa acută a resurselor financiare face ca unele persoane să nu îşi poată permite deţinerea unor bunuri, efectuarea unor plăţi sau consumul unor produse care, în stadiul actual de dezvoltare economico-socială, reprezintă un minimum de elemente necesare unui trai decent. Faţă de anul 2013, rata de deprivare materială severă a scăzut cu 6 puncte procentuale, ajungând la 23,8% din populaţie în anul 2016″.
INS mai arată că numărul total al persoanelor afectate de deprivarea materială severă a fost, în anul 2016, de 4,707 milioane de persoane, din care 48,9% bărbaţi şi 51,1% femei, proporţii apropiate de anul precedent”, informează INS.

Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz pe piaţa serviciilor online

Consiliul Concurenței informează că a demarat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă de către Dante International SA pe piața serviciilor de intermediere prin platformele online din România, potrivit unui comunicat al instituției, preluat de Juridice.ro.
„Dante Internaţional este o companie specializată în comerţul cu amănuntul de produse de larg consum. Pe de altă parte, societatea deţine şi administrează o platformă de tip «marketplace», prin care se derulează intermedierea între comercianţii cu amănuntul şi clienţii acestora.Investigația vizează un posibil comportament discriminatoriu al companiei în raport cu comercianţi cu amănuntul de produse de larg consum, care reprezintă concurenţi direcţi ai companiei, în calitate de comerciant de produse de larg consum”, scrie site-ul Juridice.ro

Diplomele obţinute în străinătate ar putea fi recunoscute fără vreun cost financiar

Mai mulţi deputaţi din cadrul PSD, dar şi din Opoziţie, au iniţiat o propunere legislativă care vizează ca procesul de recunoaştere şi echivalare pentru diplomele obţinute în străinătate să nu mai impună vreun cost financiar în cazul solicitantului, informează Infolegal, care citează ziare.com.
„Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate reprezintă procesul prin care România, ca stat şi ca naţiune, înţelege să valorifice cunoaşterea obţinută de persoanele care au absolvit studii în străinătate şi care doresc să vină sau să revină în ţară. Persoanele în cauză pot fi cetăţeni romani sau cetăţeni ai altor state. Acest mecanism reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii şi diversităţii. Printre inconvenientele acestei proceduri se numără şi impunerea unei aşa-numite taxe de evaluare dosar în cuantum de 50 de lei”, se arătă în expunerea de motive a sus-amintiților aleşi.