Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina, oraş cu o bogată activitate pe scena districtului prahovean în perioada interbelică.
Alte două grupări înfiinţate: Electrica şi Valea Prahovei / toamna 1924
Sezonul de toamnă debutează în localitate cu o mare „Serbare Sportivă”: „Duminică, 14 Septembrie a.c. (1924), a avut loc o serbare organizată de clubul sportiv Libertas, pe terenul său. La această serbare a fost invitat şi clubul Stadiu-Român Bucureşti spre a participa la concursurile de atletism. Oaspeţii s-au comportat mai mult decât onorabil triumfând în toate probele ce au disputat. După concursurile de atletism a urmat un interesant match de foot-ball între cluburile Venus II Câmpina şi mixta Câmpina care s’a terminat prin victoria clubului Venus cu 2-1″. Alte două evenimente majore de semnalat ar fi: Debutul unei noi echipe de juniori, Tricolorul I Breaza – Valea Prahovei 7-3. „Match jucat pe terenul din Breaza, la 5 Octombrie 1924” şi anunţul din presa centrală, apărut la 22 noiembrie 1924, în care se comunică despre înfiinţarea unei alte echipe în Câmpina: „Formaţie nouă. Muncitorii uzinei electrice din localitate au pus bazele unei societăţi anume: Electrica”. Primul match al societăţii Electrica a fost contra Urania I din Poiana pe terenul „Şoimii Prahovei”. Rezultatul a fost 3-2 pentru „Electrica”. Punctele pentru noul club au fost marcate de Lău. Finalul stagiunii de toamnă s-a încheiat cu jocul Uraganul – S.P.B. Buştenari 6-0: „Duminică 16 Noiembrie 1924 s’a disputat pe platoul „Libertas” match-ul de foot-ball între sus menţionatele echipe. Match-ul a fost lipsit de interes deoarece S.P.B.-ul în faţa „Uragan-iştilor” mai puternici nu au făcut mai mult decât au stat în apărare. Uraganul şi’a făcut pentru prima dată apariţia pe terenul nostru de sport şi a obţinut o frumoasă victorie. Ceeace le aduce toată lauda. Dealtfel acum sezonul fiind foarte înnaintat nu mai avem timp să ne facem o idee precisă despre adevărata lor valoare. Dar la primăvară ne vom convinge dacă şi în faţa unui adversar mai puternic vor fi tot aşa de victorioşi. În orice caz noi le urăm deplin succes”.
„Venus şi Aquila” – primele grupări în campionatul oficial / ediţia 1924/25
În luna august a anului 1924 a luat fiinţă Districtul de Football Ploieşti, iar numărul formaţiilor înscrise în prima competiţie oficială organizată în teritoriu s-a ridicat de la cinci echipe participante în ediţia de campionat 1923/24 la un număr de 41 grupări care s-au înscris pentru startul ediţiei de campionat 1924/25. Cifra numerică, precum şi cea de eşaloane valorice, a fost un „record” pentru fotbalul prahovean ce s-a jucat în perioada interbelică. Sub-comitetul regional de foot-ball Ploieşti, de care au aparţinut cele două judeţe vecine (Prahova şi Buzău), au repartizat echipele înscrise pe trei eşaloane. Primul nivel, categoria doua – campionat, denumit şi subregionala de la Ploieşti, a fost formată din 16 echipe, care, la rândul lor, au fost împărţite în două serii (A şi B), egale valoric şi fiecare având în componenţă câte opt formaţii. Primele trei echipe clasate în fiecare serie au participat la un „turneu final” care s-a desfăşurat în perioada 12 mai – 28 iunie 1925. După disputarea celor 15 jocuri programate, meciurile din „turneul final” s-au desfăşurat numai într-o singură manşă, iar primele două formaţii din clasamentul final au disputat finala campionatului districtual. Printre cele 16 echipe participante în acest eşalon valoric (categoria doua) s-au aflat şi două grupări care au reprezentat Câmpina: Venus şi Aquila (înfiinţată 1923!). Acestea au făcut parte din Grupa B, alături de: Triumf, Uniunea Funcţionarilor Petrolişti (U.F.P.), Colţea, Val-Vârtej, Romana şi Macabi, toate din Ploieşti. Loturile de jucători ale celor celor două formaţii câmpinene au fost: Venus – preşedinte I. Rainovici: Gradiu; Krill, Demostene Ghenoiu, Nonemacher, Gheller I, Bach II, Heklan, Munteanu, Gogu Constantinescu, Sima, Valică Constantinescu – Rigu, Gradin: Aquila: Blücher; Lazăr, Rică Breşca I, Breşca II, Barteş I, Titi Weissler, Barteş II, Vlădescu, Onofrienco, Virgil, Janoşec, Neicu, Giurgiu, Jean Gologan, Turcu, Wirag. „În octombrie 1924, se dă un avertisment Clubului Venus Câmpina că dacă va mai scrie pe foaia de arbitru jucători sub alt nume va fi descalificat.” Un clasament după disputarea jocurilor din grupe nu s-a publicat, cel puţin nu l-am găsit, încă, o clasare finală fiind foarte greu de stabilit, lipsind un număr mic de rezultate ce n-au mai fost publicate, însă foarte multe au fost modificate în urma unor contestaţii. Conform situaţiei ce a urmat, se poate deduce că Venus Câmpina a ocupat la final locul patru.