România se numără printre ţările care exportă forţa de muncă înalt calificată, în special în domeniile cercetare, medicină şi tehnologia informaţiei, arată studiul „Emigraţia forţei de muncă înalt calificate din România. O analiză a domeniilor cercetare- dezvoltare, medicină şi tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor”, realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, în cadrul proiectului EMINET – Dezvoltarea unei reţele de organizaţii active în domeniul migraţiei. Potrivit studiului, 15.700 de medici români, 15.000 de cercetători români şi numeroşi IT-işti lucrează în străinătate.
Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor din cele trei domenii analizate, aşa cum relevă studiul, nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine: corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională, avansarea în cariera nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice.
România are nevoie de specialişti în formarea cărora a investit, însă nu-i poate opri, deoarece libera circulaţie şi posibilitatea obţinerii unui nivel de trăi mai bun atrag resursa umană înalt calificată spre statele mai avansate, state care recompensează salarial nivelul de calificare şi oferă posibilităţi de dezvoltare profesională şi personală, arată studiul.
Studiul mai relevă existenţa unor diferenţe în tendinţele migratorii înregistrate în cele trei domenii: în timp ce în cercetare-dezvoltare migraţia circulatorie şi mobilitatea sunt mai accentuate datorită reţelelor ştiinţifice, migraţia medicilor tinde să fie permanentă sau pe termen lung, iar în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), datorită specificului activităţii şi dezvoltării accentuate din ultimii ani, se remarcă atât migraţia cât şi lucrul la distanţă pentru angajatori străini.