Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de ieri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Membrii Guvernului s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta propunerile de modificare ale Codului Fiscal, în contextul în care şedinţa anunţată iniţial pentru vinerea trecută a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulţit. Premierul Mihai Tudose a declarat ieri, la începutul şedinţei de Guvern că iniţial sindicatele şi patronatele au fost de acord cu modificările, dar apoi au reacţionat la externalizarea profitului şi „s-au inflamat nişte multinaţionale”. “Măsura aduce beneficii pentru cetăţeni. Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% pentru angajaţi. Se reduc contribuţiile sociale cu două procente”, a spus ministrul Finanţelor. Acesta a declarat că măsurile care vor fi adoptate vor avea ca efect creşterea veniturilor pentru angajaţi.
Ordonanţa de Urgenţă care modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri: mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%; splitarea plăţii TVA; ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro; instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri. „Ordonanța vizează şi reducerea numărului de contribuții sociale de la nouă contribuții, cât sunt în prezent, la trei contribuții, rămânând doar CAS, CASS și contribuția asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil că această măsură va reduce birocrația din punct de vedere fiscal și e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală și va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator”, a declarat Ionuț Mișa în deschiderea ședinței de guvern, în care a prezentat modificările aduse Codului Fiscal. Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Hotărârea majorării salariului minim, amânată

Hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o ședință ulterioară a Executivului, a anunțat ieri ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. „Într-o primă lectură, săptămâna trecută, am citit hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentată într-o ședință ulterioară, deoarece, în acest moment, ea se află în transparență decizională, postată pe site-ul Ministerului Muncii, și mai avem de luat avizul Consiliului Economic și Social”, a declarat aceasta, la începutul ședinței de Guvern. Potrivit acesteia, nu este niciun fel de întârziere în acest caz. „Nu sunt niciun fel de modificări nici la această hotărâre de Guvern. De altfel, vreau să vă spun că, de regulă, salariul minim pe economie se stabilește în luna decembrie. Anul acesta a fost un caz special pentru că Guvernul s-a investit mai târziu și a fost dată hotărârea de Guvern chiar în luna ianuarie pentru anul acesta. Deci nu este niciun fel de întârziere, pur și simplu trecem prin toate etapele necesare adoptării acestei hotărâri de Guvern”, a spus ministrul. Ea a mai afirmat că sistemul informatic Revisal este pregătit să suporte modificarea contractelor individuale de muncă. „Vreau să vă spun că am făcut toate verificările necesare, sistemul informatic este pregătit. De altfel, în perioada următoare vom veni cu o hotărâre de Guvern care prelungește la 20 de zile lucrătoare, adică pentru toată luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de muncă, astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a precizat Vasilescu. În ședința de Guvern din 26 octombrie, aceasta a anunțat că salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. Modificarea contractelor individuale de muncă este necesară în urma adoptării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, fapt ce impune recalcularea salariilor brute şi, implicit, modificarea contractelor.

Proteste în timpul şedinţei

Sute de persoane au protestat, ieri, în jurul orei prânzului, în Piaţa Victoriei, faţă de propunerile de modificare a Codului Fiscal. Oamenii au strigat lozinci antiguvernamentale. Unii au venit cu pancarte, steaguri şi portavoci, iar alţii au venit însoţiţi şi de copii. Motivul ieşirii lor în stradă a fost acela că se tem că vor fi afectaţi de noile măsuri fiscale ale Guvernului.

PNL va depune moţiune de cenzură

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, că va propune Biroului Executiv al partidului depunerea unei moţiuni de cezură împotriva Guvernului. “Văzând calamitatea fiscal-bugetară care riscă să lovească România, calamitate provocată de guvernul de habarnişti economici conduşi de Terente, PNL anunţă următoarele decizii: vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la CCR pentru neconstituţionalitatea ordonanţei, voi propune Biroului Politic Executiv care se întruneşte luni depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului”, a declarat Ludovic Orban. El a afirmat că moţiunea de cenzură reprezintă cea mai puternică armă a opoziţiei. “PNL va apela la toate formele de protest legale şi constituţionale pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor aberaţii fiscale care riscă să pună pe butuci economia românească”, a mai spus Orban. Şi liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, că intenţionează să înştiinţeze Avocatul Poporului cu privire la propunerile de modificare a Codului Fiscal, în speranţa că acesta va sesiza, la rândul lui, Curtea Constituţională.

Moneda naţională, la cea mai slabă cotaţie din ultimii 5 ani

Moneda națională s-a depreciat ieri în raport cu euro și a ajuns la cea mai slabă cotație din ultimii cinci ani, cursul anunțat de BNR fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,30 de bani (0,5%) mai mult în comparație cu valoarea din ședința precedentă. O cotație similară pentru moneda națională a fost consemnată pe data de 26 iulie 2012, când BNR a anunțat un curs de schimb de 4,6205 de lei pentru un euro.