Dobânzi și penalități pentru Roșia Montană Gold Corporation
Potrivit site-ului Profit.ro, citat de către Infolegal, ANAF a cerut companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, să plătească dobânzi și penalități în cuantum de 18,6 milioane de lei aferente unor rambursări de TVA pe care compania le-ar fi primit nejustificat.
“România continuă să își arate reaua-credință față de Gabriel Resources și RMGC, prin activități discriminatorii, abuzive și represive ale ANAF”, este opinia directorului general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, citată de Profit.ro.
300 de euro net pe lună – “un salariu sustenabil”
Un salariu minim net de circa 300 de euro pe lună este, probabil, sustenabil pentru economia României și contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogați și cei mai săraci români, dar creșterea acestuia ar trebui să ia, deocamdată, o pauză, consideră Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), citat de Agerpres.
„Creșterea sa (n.n. – a salariului minim) ulterioară ar trebui să reflecte creșteri ale productivității muncii, care în multe domenii se lasă așteptate. De asemenea, s-ar situa prea aproape de salariul mediu pe economie, făcând neatractivă acumularea de experiență și de calificări și nu prezintă certitudinea că reprezintă salariul real, având în vedere că multe plăți se fac suplimentar, netransparent, pentru a evita plata taxelor și a impozitelor. Chiar și la acest nivel relativ modest, 300 de euro, ar putea reprezenta o barieră la intrarea pe piața muncii a multor șomeri și tineri insuficient calificați”, a mai precizat, pentru aceeași sursă, Valentin Lazea.
Comisia Europeană investighează tarifele de interconectare în comunicații din România
Conform Ziarului Financiar, Comisia Europeană a declanşat o investigaţie “în profunzime” care vizează decizia Autorităţii de reglementare în comunicaţii din România de a îngheţa tarifele de interconectare la nivelul din 2014. Și Infolegal scrie despre acest lucru, menționând faptul că “decizia de a menţine tarifele de interconectare s-a bazat pe date «depăşite», și arată că “tarifele de interconectare din România rămân ridicate în raport cu cele din celelalte ţări ale Uniunii Europene”. “Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menţine tarifele de interconectare la nivelul curent nu respectă cadrul de reglementare european. Autoritatea de reglementare din România nu a oferit o justificare care să susţină faptul că aceste tarife sunt adecvate prin comparaţie cu cele înregistrate în alte ţări membre ale UE”, conform anunţului oficial al Comisiei, citat de Ziarul Financiar.