Dintre cele 10 cauze principale de deces, opt sunt asociate, în mod direct, unui nivel crescut de inflamaţie în organism: bolile de inimă, cancerul, bolile respiratorii cronice, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer, diabetul, pneumonia şi afecţiunile renale. Analiza declanşării bolilor pe fondul unui nivel ridicat de inflamaţie este înfricoşătoare, dar există câţiva paşi simpli pe care îi putem adopta pentru a reduce riscurile apariţiei acestora, scrie prevention.com,preluată de MedLive.ro.
Din studiile de specialitate efectuate până în prezent aflăm că un nivel ridicat de inflamaţie în organism joacă un rol central în apariţia feluritelor afecţiuni, de la acnee la artrită, boala celiacă, psorizis, durere cronică, insomnie, scleroza multiplă, osteoporoza şi până la depresie, iar lista poate continua. Toate aceste boli au un singur numitor comun: inflamaţia cronică.

Cauzele declanşării inflamaţiei cronice

O varietate de factori determină răspunsul inflamator al fiecărui organism, inclusiv moştenirile genetice, factorii ce ţin de stilul de viaţă şi istoricul de sănătate al fiecăruia. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte factorii externi, iată care sunt primele 14 cauze în ordinea importanţei acestora atunci când vine vorba despre declanşarea inflamaţiei în organism: Consumul de alimentele procesate, carne prelucrată, alimente preambalate şi mâncarea de tip fast-food; Consumul de grăsimi nesănătoase – grăsimile saturate şi cele trans; Consumul de zahăr şi alimente cu un conţinut ridicat de zahăr; Consumul excesiv de alcool; Lipsa consumului de fructe şi legume proaspete; Dieta bazată pe cereale; Alergiile şi sensibilităţile alimentare; Sensibilitatea gastrică manifestată printr-o serie de simptome: balonare, crampe, sensibilitate alimentară şi dureri; Expunerea la toxinele şi poluanţii din mediul înconjurător; Fumatul; Stilul de viaţă sedentar; Lipsa odihnei de calitate; Stresul cronic; Înaintarea în vârstă.
Această listă scoate în evidenţă câteva aspecte ce merită menţionate.
Majoritatea cauzelor ce declanşează inflamaţia cronică se află sub controlul nostru: alegem ce şi cât mâncăm şi bem, alegem dacă fumăm sau nu şi tot alegerea noastră determină nivelul de sedentarism.
Tot în puterea noastră stă şi adoptarea unor practici de relaxare şi odihnă ce ne pot ajuta să reducem nivelul de stres şi, în timp ce trăim în mediul poluat putem alege să ne apărăm organismul de factorii externi prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi evitarea alimentelor dăunătoare.
Cei mai mulţi factori ce contribuie la declanşarea inflamaţiei cronice sunt asociaţi stilului de viaţă, aşa încât suntem direct responsabili de nivelul de sănătate de care dispunem şi stă în puterea noastră să controlăm riscul declanşării bolilor ce apar pe acest fond.
O serie de studii de specialitate efectuate de-a lungul timpului pe această temă arată că putem interveni pozitiv şi eficient asupra procesului inflamator din organism.
Aşa cum era de aşteptat, este cu mult mai uşor să anticipăm inflamaţia cronică, decât să o tratăm.
Iată care sunt sfaturile specialiştilor: Evitaţi consumul de alimente procesate, în special carne procesată, alimentele preambalate şi semipreparatele; Evitaţi consumul de alimente ce conţin zahăr; Respectaţi consumul de alcool în cantităţi moderate, nu mai mult de 2 pahare de vin pe zi pentru bărbaţi şi 1 pahar de vin pentru femei; Consumaţi din abundenţă fructe şi legume proaspete; Consultaţi medicul de specialitate pentru a identifica posibilele sensibilităţi şi alergii alimentare; Evitaţi, pe cât posibil, expunerea la toxinele şi poluanţii din mediul înconjurător; Adoptaţi şi menţineţi un program de antrenament fizic de nivel moderat; Adoptaţi o rutină sănătoasă de odihnă, cu o medie de şapte şi până la nouă ore de somn pe noapte; Reduceţi nivelul de stres prin meditaţie, yoga, socializare şi consiliere psihologică.