Având în vedere faptul că există persoane care au reușit să obțină venituri ilicite susținând că au capacități supranaturale, pe care le pot folosi pentru a le ghici viitorul unora sau pentru a lega/dezlega descântecele altora sau alte asemenea povești, pentru a nu deveni victimele unor înșelăciuni prin metoda ghicitului, polițiștii prahoveni recomandă respectarea următoarelor sfaturi:
• Spuneți nu oricăror practici de ghicire a viitorului și nu puneți de bunăvoie la dispoziția unor persoane necunoscute bunurile de valoare ale dumneavoastră! Nu s-au întâlnit minuni făcute de infractori!
• Nu apelați la „serviciile“ așa ziselor ghicitoare, nu vă lăsați acostați de astfel de persoane și să nu încredințați banii sau bijuteriile ghicitoarelor chiar dacă pretind că le vor înapoia.
• Dacă ați fost victima infracțiunii de înșelăciune, apelați numărul de urgență 112, imediat după constatarea situației în care vă aflați și furnizați polițiștilor toate datele care ar putea conduce la identificarea infractorilor și recuperarea pagubei suferite!
Recomandările oamenilor legii vin în contextul în care, deși trăim în secolul al XXI-lea, metoda ”ghicitului” încă își găsește, sporadic, succesul în rândul multor persoane.
Astfel, ”ghicitoarele” își oferă serviciile pentru sume modice, contra cărora solicită potențialelor victime să își pună bijuteriile într-un șervețel sau o batistă, pentru a le descânta, legându-le, ulterior, de un obiect de vestimentație al acestora. Pentru ca ”descântecul” să aibă efect, victimelor li se spune să nu deschidă batista o anume perioadă, interval în care ghicitoarea are suficient timp pentru a dispărea din câmpul infracțional. Când victima începe să aibă suspiciuni cu privire la veridicitatea celor întâmplate, abia atunci realizează că batista cu bijuterii a fost schimbată cu una asemănătoare, înăuntrul căreia se află niște obiecte fără valoare, de regulă niște pietricele.