Petre Apostol

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploiești și-a continuat seria meciurilor de verificare, întâlnind, sâmbătă, vicecampioana SCM U Craiova. A fost a doua partidă amicală dintre cele două echipe disputantă săptămâna trecută, când clubul ploieștean a găzduit, în Sala „Olimpia”, un „triunghiular”, la care a mai luat parte și CS Unirea Dej.
Elevii antrenorilor Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu au debutat în meciurile de verificare cu o înfrângere în deplasare, cu Steaua București, în urmă cu aproape două săptămâni, după care au urmat numai victorii, învingând, tot în deplasare, formația bulgară Dobrudja 07 Dobrici, de două ori, apoi, în Sala „Olimpia”, pe CS Unirea Dej (miercuri), respectiv pe SCM U Craiova (joi).

LMV1
Vineri, SCM U Craiova a dispus în tiebreak de CS Unirea Dej, în Sala „Olimpia”, pentru ca oltenii să întâlnească, sâmbătă, în jurul prânzului, pe gazdele de la Tricolorul LMV Ploiești.
Pentru echipa ploieșteană a fost prima reprezentație în formulă completă a lotului, sosind și rusul Nikita Stulenkov, după ce, în meciul de joi, celălalt rus din cadrul formației, Alexander Kullo, își făcuse debutul pentru Tricolorul LMV.
Astfel, antrenorii Stancu și Marinescu au început meciul cu Gijs Jorna, Julian Bissette, Laurențiu Lică, Bogdan Olteanu, Nikita Stulenkov, Jose Carrasco – Philipp Kroiss. Au intrat, apoi, și ceilalți jucători din lot: Aleksandar Milivojevic, Ovidiu Darlaczi, Pavel Dushkov, Cristian Bartha, Alexander Kullo.
De partea cealaltă, antrenorii Dănuț Pascu și Claudiu Mitru au început jocul cu Jani Sippola, Bjorn Hohne, Răzvan Olteanu, Aleksandar Blagojevic, Bogdan Ene, Mirko Radevic – Nikola Rosic, intrând, pe parcurs, Filip Todor, Blazo Milic, Răbert Călin, Sergio Diaconescu, Ionuț Teleleu.
Primul set a fost dominat de ploieșteni, care au început desprinderea la primul timeout tehnic, scor 8:6. Lică, Bissette, Jorna și Carrasco au contribuit, apoi, decisiv la majorarea ecartului de către Tricolorul LMV, scor 15:7. Iar Olteanu și Stulenkov, la fileu, și Kroiss, la preluare, au ajutat echipa gazdă să ducă avantajul la 11 puncte (19:8).

LMV2
Oltenii au reușit să reducă, pe final, din ecart, scor 22:14, însă Bissette a punctat decisiv în ultimele faze ale setului, pe care Tricolorul LMV l-a adjudecat cu scorul de 25:14.
Statistica vorbește de la sine în privința diferențelor între cele două echipe: Tricolorul LMV – 57% eficiență în atac (13/23), 42% preluare pozitivă (12), 4 erori; SCM U Craiova – 27% eficiență în atac (7/26), 20% preluare pozitivă (20), 8 erori.
În setul secund, situația s-a schimbat în joc, elevii selecționerului României controlând meciul de data aceasta. SCM U Craiova s-a distanțat încă din start, scor 2:0, respectiv 7:4, 10:6, profitând de lipsa de reacție la blocaj a gazdelor.
Lică a menținut echipa ploieșteană în joc, dar preluarea negativă a oferit șanse mai bune pe atac oaspeților, care s-au menținut la o diferență între două și patru puncte, până la scorul de 21:17. În acel moment, Jorna, Stulenkov și Kullo au punctat pentru ploieșteni, care au redus ecartul la un singur punct, însă craiovenii au controlat finalul de set, mergând side-out până la sfârșit, câștigând setul cu scorul de 25:23, egalând situația pe tabelă la general.
De data aceasta, oltenii au încheiat cu o efeciență mult mai bună în atac, de 61% (20/33), în vreme ce la preluare a înregistrat 58% recepție pozitivă și 33% perfectă (24). Ploieștenii, în schimb, au bifat un procentaj de reușită în atac de 55% (12/22), cu 60% preluare pozitivă, 25% perfectă (20), și au înregistrat o singură eroare (față de cele opt ale oltenilor). La capitolul blocaje, ambele echipe au încheiat cu câte trei asemenea reușite.
În actul al treilea, Tricolorul LMV a revenit în control, preluând inițiativa încă din prima parte, când Lică și Olteanu, în special, au dus scorul la 10:6. Cu o atenție sporită la preluare, dar și la fileu, pe atac sau la blocaj, ploieștenii și-au majorat ecartul, Carrasco, Bissette, Stulenkov, și Olteanu contribuind la desprinderea la opt puncte la cel de-al doilea timeout tehnic, scor 16:8.
A urmat o perioadă mai inspirată în atac a oaspeților, care au redus diferența la șase lungimi, dar trei puncte consecutive ale gazdelor au încheiat îndoielile cu privire la adjudecarea setului, ducând scorul la 22:13. În cele din urmă, Dushkov a pus punct final actului, la scorul de 25:18 pentru echipa din Ploiești.
Tricolorul LMV a înregistrat o eficiență mai bună în atac, cu 60% (12/20), față de 42% (10/24) a oaspeților, în vreme ce preluarea a funcționat cel mai bine din întreaga partidă, cu 60% recepție pozitivă, 53% perfectă (15), în comparație cu evoluția craiovenilor la acest capitol: 57% recepție pozitivă, 10% perfectă (21). În plus, și de această dată, ploieștenii au realizat mai puține erori (3) decât adversarii (8).
Setul al patrulea a fost cel mai disputat dintre toate, echipele alternând la conducere, având căderi în joc, dar și momente foarte spectaculoase și inspirate, pe alocuri. Cu un blocaj bun, oltenii au preluat conducerea, scor 5:2, dar serviciile lui Dushkov și apărarea eficientă a ploieștenilor au întors rezultatul, scor 7:6 pentru gazde.
A urmat, apoi, un moment bun pentru elevii antrenorilor Stancu și Marinescu, Milivojevic și Carrasco aducând gazdele în avantaj de cinci puncte, scor 12:7. Mult mai inspirați la fileu, ghicind schemele coordonatorului din tabăra ploieșteană, craiovenii au redus diferența la doar două lungimi, pe moment.
Ploieștenii au răspuns, prin Kullo, care a dublat ecartul, scor 15:11, respectiv 16:12. Erorile din rândul gazdelor au ajutat, însă, oaspeții să revină și de această dată, SCM U Craiova egalând la 18. Milivojevic, Bissette și Kullo au readus echipa ploieșteană în avantaj, scor 21:19, dar oltenii au punctat, apoi, de patru ori la rând, pentru a ajunge, după aceea, la minge de set, scor 24:23.
Tricolorul LMV a salvat două șanse de set ale oaspeților, iar Darlaczi, din serviciu, a adus echipa ploieșteană la minge de meci, scor 26:25. Oltenii au anulat prima șansă a ploieștenilor, dar nu și pe cea de-a doua, obținută de Dushkov, tot bulgarul punând punct partidei, printr-un as, setul încheindu-se la scorul de 28:26.
De remarcat faptul că Tricolorul LMV și-a adjudecat acest set chiar dacă a avut eficiență mai mică decât adversarii atât în atac (40%, 10/25 – 48%, 12/25), cât și la preluare (45% pozitivă, 15% perfectă, din 20 de recepții – 50% pozitivă, 29% perfectă, din 24 de recepții). A contat, însă, serviciile foarte bune, reușind patru puncte din serviciu, față de doar unul al adversarilor, precum și erorile mai puține comise (7) în comparație cu oaspeții (11).
În total, Tricolorul LMV a încheiat cu 52% procentaj în atac (47/90), doar trei erori comise în atac, 52% preluare pozitivă, 24% perfectă (67), 5 erori la preluare, 11 blocaje, 8 puncte din serviciu. De partea cealaltă, SCM U Craiova a avut o eficiență de 45% în atac (49/108), cu 14 erori comise, în vreme ce la preluare a încheiat cu 47% recepție pozitivă, 19% perfectă (89), cu 8 erori, realizând, totodată, 14 blocaje și 5 puncte din serviciu.
La capitolul performanțe individuale, Lică a excelat, cu 13 puncte în total, 10 din 17 reușite în atac (59%), bifând și două blocaje. Bissette a încheiat cu 10 puncte, 7 din 13 în atac (54%), și două blocaje. Carrasco și-a dovedit încă o dată calitățile nu doar de coordonator, dar și cele de la serviciu și cele ofensive.
Olteanu a punctat de nouă ori (39% în atac, 7/18), reușind și două blocaje și preluare pozitivă de 43% (7). Jorna a bifat 8 puncte (7 din 10 în atac, 70%), un blocaj și recepție pozitivă de 58%, respectiv 42% perfectă (12). Kullo a adus și el 8 puncte ploieștenilor (7/12 în atac, 58%). Dushkov a încheiat cu 6 puncte (3/3 în atac, 100%), jumătate reușite din serviciu. Kroiss a confirmat și de această dată, având procentaj de reușită de 74% la recepție pozitivă, 42% perfectă (19).
Echipa ploieșteană urmează ca, la finalul săptămânii, să dispute ultimele meciuri de verificare, în cadrul unui turneu găzduit de SCM U Craiova, la care vor mai lua parte CSM București și CS Unirea Dej.