Elevi din 30 de şcoli ploieştene vor fi evaluaţi pentru depistarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2

Ana M.

La Ploiești a fost lansat Programul „înCerc“ de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației implementat de Asociația Medicover. Acesta urmărește conștientizarea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 (non-insulino-dependent) în rândul copiilor și îmbunățirea stilului de viață al acestora. În cadrul programului va fi urmărită starea de sănătate a generațiilor de copii din clasele a V-a pe o perioadă de trei ani din două orașe din România. Într-o primă etapă, în perioada octombrie 2017 – februarie 2018, 1.600 de elevi de clasa a V-a din 30 de școli din Ploiești vor beneficia de o analiză complexă de sănătate, gratuită, pentru depistarea riscului de a dezvolta diabet și alte boli, cum ar fi obezitatea. Investigaţia durează 20 de minute și presupune: măsurarea indicelui de masă corporală, testarea tensiunii, a acuității vizuale, efectuarea unui test cardio-respirator, analiza posturii corporale. Ulterior, fiecare copil va primi un raport de sănătate. Cei care vor fi identificați cu risc pentru dezvoltarea unor probleme de sănătate vor fi invitați să participe la un program de asistență individuală integrată ce va dura 18 luni. În această perioadă, ei vor beneficia de șase sesiuni de consiliere oferită de patru specialiști: un medic generalist, un nutriționist, un specialist în activitate fizică și un psiholog, vor participa la workshopuri educaționale și evenimente sportive, la finalul cărora se dorește ca sănătatea lor să se îmbunătățească semnificativ. Totul va fi gratuit, facilităţile fiind asigurate de Asociația Medicover. Ploieștiul este primul oraș în care se desfășoară programul, deoarece este una dintre localităţile cu cea mai mare prevalență a diabetului din România.
Programul „înCerc“ este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Partenerii implicați în derularea programului sunt Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Medicover, Synevo. La conferința de presă organizată marţi la Ploiești, cu prilejul lansării programului menţionat au participat reprezentanți ai Asociației Medicover, prof. univ. dr. Maria Moța, medic primar cu specializarea diabet și boli de nutriție, unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniu din țară, primarul Ploieștiului Adrian Dobre, inspectorul școlar general adjunct Liliana Țenescu. Reprezentanții asociației amintite au subliniat că programul se va derula în două orașe din România, cel de-al doilea nefiind stabilit încă, ţinta fiind însă ca 12.000 de elevi să beneficieze, în total, de analiza complexă de sănătate. Se estimează că aproximativ 3.000 de elevi ar urma să se încadreze în grupa de risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.
Prof. univ. dr. Maria Moța, care a fost președinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în perioada 2012-2015, a precizat în cadrul conferinţei de presă amintite că Prahova este unul dintre județele care au cea mai mare prevalență a diabetului din România – 13, 5 %, adică peste media națională ce ajunge la 11,6 %, potrivit Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) realizat acum câțiva ani. Conform studiului, în România 31% dintre adulţi sunt afectați de obezitate (un factor de risc important pentru diabet) iar 34% – sunt supraponderali. Situația este îngrijorătoare însă, în toată lumea, aceste probleme de sănătate afectând și tot mai mulți copii. “Tot mai multe studii relevă, pentru prima dată, faptul că acei copii care sunt născuți după anul 2000, deci cu vârste de cel mult 17 ani, vor avea o rată de supraviețuire mai mică decât a părinților lor”, a precizat prof. univ. dr. Maria Moța. „Până acum câțiva ani nu se vorbea despre diabetul de tip 2 la copii. Acesta era diabetul bunicilor, apoi al părinților. O dată cu apariția obezității la copii a început să apară diabetul zaharat de tip 2 și în rândul lor. Trebuie să prevenim apariția diabetului și a obezității prin optimizarea stilului de viață, trebuie să educăm copiii să facă mișcare și să mănânce sănătos”, a mai precizat renumitul medic diabetolog. „Bagajul genetic determină doar 10% dintre cazurile de diabet și obezitate. S-a ajuns în situația actuală din cauza lipsei exercițiului fizic, a acumulării de grăsime. Dar și lipsa somnului, fumatul, consumul de alcool influențează starea de sănătate”, a mai menţionat medicul diabetolog. Potrivit statisticilor, în 2014, 1,9 miliarde de adulți din toată lumea aveau surplus de greutate, din care 600 de milioane aveau obezitate, iar în prezent 415 milioane de persoane au diabet zaharat și se estimează că numărul lor va crește semnificativ în următorii 25 de ani.