Conducerea PSD, reunită ieri, a decis să acorde un „sprijin total” pentru Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, vizate de DNA în dosarul Belina. „Le-am ascultat pe cele două colege, punctele lor de vedere. Concluzia a fost foarte clară: au respectat întocmai prevederile legilor şi se consideră nevinovate”, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, liderul deputaţilor social-democraţi, Ioan Munteanu. Acesta a precizat că „decizia finală a fost de sprijin total” şi celor două „li s-a solicitat să nu demisioneze”. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb „vor fi apărate de toţi membrii de partid”, a mai spus Munteanu. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a participat şi el la şedinţa conducerii PSD pentru a-şi exprima „solidaritatea”, le-a spus ziariştilor că le-a împărtăşit colegilor de guvernare câte ceva din experienţa personală de fost prim-ministru care a avut parte de „câteva confruntări cu sistemul”. Acesta a vorbit despre o „solidaritate fără fisură” în cadrul PSD în cazul celor doi miniştri, care, crede el, „nu au niciun fel de motiv să îşi dea demisia”. Tăriceanu a acuzat o „acţiune clară politică” faptul că „de o bună bucată de vreme” asistăm la „aceste acţiuni de factură politică din partea unora dintre cei care lucrează în DNA”. Şeful ALDE a mai susţinut că „dacă ar fi fost o problemă de corupţie atunci atitudinea celor din PSD şi a mea poate ar fi fost diferită”. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului la data faptei, în legătură cu săvârşirea complicităţii la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.
Vicepremierul Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), este urmărită penal de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, dosarul vizează trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăţi comerciale.