Ministrul delegat, Victor Negrescu, afirmă că în domeniul afacerilor europene este nevoie ca toate forțele politice să vorbească unitar pentru o reprezentare adecvată a României, potrivit Agerpres.
„Un obiectiv esențial — și aici aș vrea să cred că reușim să facem demersuri în această direcție — mă refer la obiectivul legat de consens național, consens politic în domeniul afacerilor europene. Pentru o reprezentare adecvată a României avem nevoie ca toate forțele politice să vorbească unitar, avem nevoie să vorbim pe o singură voce și uneori ar fi bine să vorbim și pe o singură voce pentru a fi mai puternici, mai credibili în fața partenerilor noștri și de o lună și jumătate construim acest consens”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, ieri, la sesiunea plenară „Agenda României în context european” din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.
El a precizat că vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, în România este un exemplu în acest sens.
Victor Negrescu a subliniat că este nevoie și de democratizarea accesului la informația europeană.
„Este important (ca cetățenii — n.r.) să cunoască cum pot valorifica apartenența țării noastre la UE la zece ani de la aderare. La zece ani de la aderare probabil ar fi oportun ca atitudinea noastră să fie una schimbată, în care să ne considerăm stat cu drepturi depline și un stat care într-adevăr participă la construcția europeană și ca atare avem nevoie de o populație foarte bine informată, dar avem nevoie mai ales de resurse umane în administrația publică centrală și locală foarte bine formată în ceea ce înseamnă complexitatea afacerilor europene, politica europeană de astăzi, pentru că lucrurile se schimbă, lucrurile sunt mai directe”, a arătat Negrescu.
La sesiunea plenară, consilierul prezidențial Leonard Orban a prezentat prioritățile României în domeniul afacerilor europene.
Reuniunea Anuală a Diplomației Române a început marți, la București, tema ediției din acest an fiind „O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”.