Vânzarea metalelor prețioase va fi modificată “semnificativ”

Potrivit site-ului enational.ro, Guvernul va modifica “semnificativ” legislaţia privind vânzarea de metale preţioase, în contextul în care falsurile și contrafacerile au crescut semnificativ, piața neagră a bijuteriilor a înflorit, iar producătorii locali au dispărut și evaziunea fiscală este foarte mare în acest domeniu.
Printre modificările enumerate se numără instituirea, obligatorie, a unui sistem de marcare oficială, adică de către ANPC; obiectele din metale prețioase vor fi inscripţionate cu următoarele mărci: marca de titlu – aplicată de producător; marca de responsabilitate – aplicată de operatorul economic care o pune pe piață; marca de stat – aplicată de autoritatea competentă.
Sursa citată mai menţionează că regimul de autorizare nou instituit nu va fi discriminatoriu, ci se justifică prin protecţia consumatorilor, a beneficiarilor serviciilor și a lucrătorilor.

70 la sută dintre băncile din România nu și-au plătit impozitul la timp

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, citat de Mediafax, a declarat că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.
“Ne-am concentrat şi pe companii mari. Am îndrăznit să atacăm şi să efectuăm controale la bănci. Unul dintre controale s-a finalizat. La una dintre băncile din România s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscală de 650 de milioane de lei şi a stabili suplimentar de plată 104 milioane de lei. Această pierdere era artificial creată şi prin acest control am reuşit să scoatem la suprafaţă 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare. Sunt companii care plătesc impozit pe profit cât plăteşte o bancă comercială. Avem 70% dintre băncile din România care în ultimii cinci ani nu au plătit impozit pe profit”, a mai precizat ministrul Mișa.

Noi programe destinate mediului de afaceri

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) va lansa, la jumătatea lunii august, două noi programe destinate mediului de afaceri, a declarat Ilan Laufer, ministrul de resort, citat de Agerpres.
„În luna august, vom mai lansa două noi programe, respectiv Comerț și Microindustrializare. Astfel, primul program va fi lansat în 16 august, în timp ce al doilea va fi lansat la cinci zile distanță. Pe 16 august, vom avea lansarea programului pentru Comerț, cu un buget de 49,95 milioane de lei, și cu un grant maxim acordat de 250.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Estimăm că vom avea minimum 200 de beneficiari cuprinși în program şi vor fi create 400 de noi locuri de muncă. Beneficiari vor fi IMM cu minimum un an vechime”, a mai declarat ministrul.