Violeta Stoica

Pictor Rosenthal, Bunavestire, Mihai Bravu, Râfov, Mărășești, Eroilor/Rudului, Sud, Malu Roșu/Cantacuzino, Bereasca. 58 de străzi din aceste zone ale Ploieștiului nu au canalizare la mijlocul anului 2017. Alte câteva zeci sunt doar parțial canalizate, iar ploieștenii care locuiesc în cartierele menționate fie au toaletele în spatele curții, fie dețin fose septice în care deversează materiile rezultate din viața de zi cu zi.
Deși pare imposibil, este posibil: potrivit unei situații a municipalității ploieștene, chiar și un bulevard din oraș se află pe lista străzilor parțial canalizate, fiind vorba despre Bd. București.
Primăria Ploiești va încheia în curând contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru canalizarea parțială sau totală a celor 92 de străzi aflate în toate zonele orașului, unele inclusiv în apropiere de centrul municipiului.

Cei mai năpăstuiți de soartă dintre ploieșteni par a fi locuitorii din Mitică Apostol. Însă nu numai în acest cartier există străzi fără canalizare, fără asfalt, uneori chiar și fără rețea de apă potabilă. În anul 2017. Pe lângă cartierul Mitică Apostol, cel care este subiect de campanie electorală și de promisiuni pentru toți candidații la Primăria Ploiești, aproape o sută de străzi din mai multe zone ale municipiului – inclusiv o parte din Bulevardul București – nu sunt canalizate sau sunt canalizate parțial. Oamenii sunt nevoiți să își deverseze apele uzate, inclusiv cele provenite de la toalete, fie direct în pământ (prin latrinele din spatele curții), fie, în cazurile mai fericite, în fosele septice amenajate pe proprietățile respective.
Canalizarea nu înseamnă însă doar apele provenite din activitatea de zi cu zi a gospodăriilor, ci și apele pluviale, care devin adevărate surse de inundații pe multe dintre străzile fără rețea.

PL - 3
Primăria Ploiești se află acum în procedura de achiziție a serviciilor de realizare a studiilor de fezabilitate pentru fiecare dintre cele 92 de străzi necanalizate sau parțial canalizate. Nu numai că ploieștenii sunt nemulțumiți de faptul că, până acum, au avut parte doar de promisiuni în privința canalizării, dar lipsa acestor rețele obligatorii poate crea probleme majore și pentru municipalitate.
“Având în vedere că apele menajere sunt descărcate în fose septice sau latrine, inducând contaminarea solului și a pânzei freatice, încălcând astfel prevederile Directivei-Cadru pentru Apă a UE – 2000/60 și a Legii Apei 107/1996, modificată prin Legea 310/2004, se impune extinderea rețelelor subterane în Municipiul Ploiești, realizând astfel eliminarea poluării solului și a stratului de apă freatică prin stoparea evacuării apelor uzate menajere direct în sol, prin fose septice și eliminarea infiltrațiilor prin înlocuirea conductelor de canalizare deteriorate. Este necesară extinderea rețelei de apă potabilă, precum și a branșamentelor pentru cetățeni pe străzile pe care această utilitate nu există. Proiectarea va studia posibilitatea tehnică de extindere a sistemului de canalizare al Municipiului Ploiești pe străzile menționate în Anexa 1”, se arată în documentația de atribuire.
Săptămâna trecută, a avut loc deschiderea ofertelor firmelor de proiectare interesate de elaborarea studiilor de fezabilitate pentru cele 92 de străzi din Ploiești care se află în rândul celor necanalizate sau canalizate doar parțial. Patru ofertanți așteaptă acum rezultatul selecției, care va fi făcut public de către Primăria Ploiești.

Doi ofertanți pentru expertizarea stației de epurare

Tot săptămâna trecută, a avut loc deschiderea ofertelor pentru expertizarea tehnică și financiară a stației noi de epurare care a rămas nefinalizată. Două societăți au depus online, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, oferte pentru încheierea cu Primăria Ploiești a contractului de prestări servicii de evaluare tehnică și financiară a stației de epurare. Acestea sunt SC Ria Design Consulting SRL din Voluntari și SC EPMC Consulting SRL din Cluj-Napoca.