N.Dumitrescu

  După nenumărate dispute în ședințele legislativului ploieștean, dar mai ales discuții între directorul S.C. Transport Călători Express și  șefii direcțiilor de specialitate din cadrul Primăriei Ploiești, într-un final s-a ajuns la un consens pe tema modificării tarifelor ce vor fi percepute începând  cu data de 1 august 2017. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, în ședința Consiliului Local Ploiești, a fost votat, în unanimitate, fără să mai existe vreo obiecție, proiectul de hotărâre ce vizează stabilirea noilor costuri de călătorie la transportul urban de călători. De departe, cei mai afectați din punct de vedere financiar vor fi cei care  își cumpărau abonament lunar, întrucât costul acestuia se va majora,  de la 63 de lei, cât era până acum, la 122 de lei. Dar, modificările de tarife ce vor intra în vigoare de mâine vin la pachet și cu revenirea la tipuri de abonamente ce erau valabile până acum trei ani,  respectiv abonamente pe o linie și două linii. Nemodificate rămân, însă, costurile pentru o singură călătorie – 2 lei, și cel de suprataxă – 63  de lei – pentru cei depistați fără bilet în mijloacele de transport în comun.

Începând de mâine se schimbă radical tarifele percepute de către S.C. Transport Călători Express Ploiești. Și asta deoarece, la sfârșitul săptămânii trecute, aleșii ploieșteni au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre referitor la costurile de călătorie la transportul urban de călători, valabile începând cu 1 august 2017. În comparație cu ultimele întruniri, acest subiect nu a mai generat dispute, explicația fiind aceea că, în urma discuțiilor purtate de directorul TCE cu șefii direcțiilor de specialitate, proiectul de hotărâre a primit, într-un final, viza de legalitate, obligatorie și necesară înainte ca aleșii ploieșteni să-l supună adoptării. Analizând noile tarife, de departe, cei care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din portofel vor fi cei care, de regulă, obișnuiau să cumpere un abonament lunar pe toate traseele. Practic, tariful va fi dublat, având în vedere faptul că, în loc de 63 de lei, cât costa până acum, de mâine, același tip de abonament va putea fi achiziționat cu 122 de lei. 3-bTrebuie menționat însă că noua strategie de prețuri aplicată de TCE a reintrodus la vânzare și mai vechi tipuri de abonamente, așa cum existau acum trei ani. Concret, de mâine vor fi valabile următoarele tipuri de abonamente: pe o linie (7 zile) – 20 de lei; pe două linii (7 zile) – 25 de lei; pe toate liniile (7 zile) – 28 de lei; pe o linie lunar – 85 de lei; pe două linii lunar – 110 lei; abonament nenominal, special pentru agenții economici – 194 de lei; abonament nenominal pe toate liniile pentru o singură zi – 4 lei. Toate costurile menționate conțin TVA. Rămân însă nemodificate : biletul simplu de călătorie – 2 lei, biletul dublu – 4 lei, biletul de suprataxă – aplicat acelora care au fost depistați în mijloacele de transport în comun fără bilet sau abonament – de 63 de lei. De altfel, în expunerea de motive ce a însoțit proiectul de hotărâre la care ne referim, s-a menționat și care a fost motivul pentru care s-a decis diversificarea ofertei de vânzare a abonamentelor. ”Având în vedere faptul că în perioada aprilie 2014 – 31.12.2015 cetățenii municipiului Ploiești au beneficiat de gratuitate totală la transportul public de persoane, în baza unei autorizații de transport gratuită decontată la valoarea unui abonament unic valabil pe toate traseele, aprobat conform Hotărârii Consiliului Local nr.60/ 27.02.2014, și ținând cont că, până la acordarea acestei gratuități, SC Transport Călători Express SA Ploiești practica tarife la abonamente pe una , două și toate liniile, se impune revenirea la politica tarifară anterioară anului 2014, în sensul stabilirii tarifelor și pe o linie și două linii”, se arată în documentul menționat.
Nu în ultimul rând, schimbări în ceea ce privește tipul de abonamente, inclusiv la prețul acestora, au fost introduse, începând de la data de 1 august 2017, și în cazul elevilor și studenților care, în continuare, vor beneficia de la Primăria Ploiești de subvenții. Astfel, începând de mâine, un abonament lunar pe o linie ( redus 50%) va costa 42,50 lei; un abonament lunar pe toate liniile (redus 50% ) – 55 de lei; abonament de 7 zile pe o linie ( redus 50%) – 10 lei; abonament de 7 zile pentru toate liniile ( redus 50%) – 13 lei; abonament de 15 zile pe o linie (redus 50% ) – 21 de lei; abonament de 15 zile pe toate liniile (redus 50%) – 27 de lei, cu mențiunea că toate costurile conțin TVA.
Trebuie precizat faptul că scopul modificării politicii de tarifare a fost, în primul rând, încercarea de a fi acoperite cheltuielile generate de activitatea de transport public de călători. Însă, conform unor calcule estimative, veniturile suplimentare obţinute în urma majorării de tarif, calculate pentru perioada august – decembrie 2017, nu vor acoperi cheltuielile totale preconizate până la sfârşitul anului acesta, existând riscul ca exercițiul financiar prevăzut pe 2017 să nu se încheie cu profit.