Profesorii amenință că nu vor încheia mediile elevilor

Ana Maxim

  Profesorii din toată țara, inclusiv din Prahova, care fac parte din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), vor fi consultați, începând de mâine, cu privire la declanșarea grevei generale. Dascălii amenință că nu vor mai intra la ore, nu vor încheia mediile și vor boicota examenele naționale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de poziționarea salariaților din învățământ în partea inferioară a grilei de salarizare și de neacordarea tranșei de majorare cu 20 % a salariilor de la 1 iulie 2017, în conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul României. Pe 31 mai, sute de sindicaliști au pichetat sediul Parlamentului și au înaintat o notă de protest către președintele Camerei Deputaților, în care au atras atenția că greva este inevitabilă dacă nu li se respectă solicitările.

„Începând de mâine, 6 iunie, și până pe 9 iunie, membrii Sindicatului Școala Prahovei din unitățile de învățământ din județ participă la un referendum cu privire la opțiunile acestora privind declanșarea grevei generale. O acțiune similară se desfășoară în școlile din toată țara în care există membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Dacă la nivel național vor accepta forma de protest jumătate plus unul dintre reprezentanții FSLI, aceasta ar urma să fie declanșată pe 12 iunie. Asta înseamnă că profesorii nu vor mai intra în școli în ultima săptămână din acest an școlar, nu vor încheia mediile și vor boicota examenele naționale”, ne-a precizat președintele Sindicatului Școala Prahovei, afiliat FSLI, Ionuț Duță. Sindicaliștii susțin că Senatul României a votat Proiectul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără să ţină cont de solicitările şi observaţiile federaţiilor sindicale din învățământ.
Una dintre principalele solicitări ale profesorilor este poziţionarea mai bună a personalului din învățământ în grilele de salarizare, în prezent acesta situându-se în jumătatea inferioară a grilei, ceea ce, afirmă sindicaliștii, nu dovedește că Educația este o prioritate pentru guvernanți. Concret, într-o grilă în care raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu de bază în sectorul bugetar este de la 1 la 12, limita maximă care poate fi atins de personalul din învățământ este treapta 2,6. O altă solicitare este acordarea primei tranșe de majorare salarială la 1 iulie 2017, aşa cum este prevăzut şi în Programul de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 1/2017.
“ În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României era prevăzută o creștere a salariilor cu 20%, la 1 iulie 2017, și cu 30% la 1 ianuarie 2018. În proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se propune, însă, majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2018. Pentru noi, faptul că nu vor exista două tranşe de măriri salariale înseamnă o pierdere de 6% a majorării salariale”, ne-a mai precizat Ionuţ Duţă.
Sindicaliștii mai cer şi “eliminarea anomaliilor din proiectul legii privind modul de stabilire a indemnizațiilor de conducere pentru personalul din învățământ, dar şi privind stabilirea salariilor unora dintre categoriile de personal didactic auxiliar şi personal nedidactic”. În funcție de rezultatul obținut în urma referendumului, membrii FSLI se vor gândi și la alte forme de protest.
Pe 31 mai, sute de profesori sindicaliști din toată țara, inclusiv din Prahova, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învățământ, au pichetat timp de două ore sediul Parlamentului României. Dascălii au afișat pancarte cu mesaje precum „Ați găsit bani pentru voi, găsiți bani și pentru noi”, „Instanța a hotărât să plătiți dobânda. Când?”, „Personalul didactic auxiliar își cere dreptul la un program normal și remunerație corespunzătoare funcției”, „Ați distrus învățătura, tineretul și cultura, iar acum vă fofilați și salarii mici ne dați”. Sindicaliștii au înaintat atunci o notă de protest către președintele Camerei Deputaților, în care au atras atenția că mișcările de protest sunt inevitabile, dacă nu se iau în calcul solicitările acestora.