Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic.
Fiecare român are în medie o avuţie netă de aproximativ 11.000 de euro, de peste zece ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce datoria pe persoană ajunge în România la circa 1.400 de euro, potrivit datelor BNR din Raportul asupra stabilităţii financiare 2017.
Potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax, avuţia netă a populaţiei a continuat tendinţa ascendentă începută în anul 2012, iar în perioada septembrie 2015-septembrie 2016 a avansat cu 9%, până la peste 1.000 miliarde lei (circa 220 miliarde euro). Saltul avuţiei a fost determinat în principal de creşterea activelor nefinanciare, cu peste 11%. În 2015, avuţia netă a populaţiei crescuse cu 7,1% faţă de anul anterior.
Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), au urcat în ultimii ani de aproximativ trei ori, de la 126 miliarde lei în 2009. Activele nefinanciare au avut o contribuţie importantă la dinamica pozitivă a averii nete, valoarea acestora crescând cu 11,3% în perioada analizată, susţin specialiştii de la BNR.
Activele imobiliare au, în continuare, cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic, scăderea fiind determinată de ajustările de preţ înregistrate în anii de criză.
Nivelul activelor imobiliare ale populaţiei era anul trecut de aproximativ 700 miliarde lei. În 2009, nivelul depăşea 700 miliarde lei, iar în 2007, activele imobiliare ale populaţiei urcaseră la un maxim de 948 miliarde lei.