Florin Tănăsescu

Undeva: cantina Parlamentului. Cândva: zilele noastre. Discuție tete-a-tete și cu mâinile la gură, să n-audă poporul, între Vasilescu Olguța și Dragnea Liviu. Cam cum vorbește Benzema cu Ronaldo să nu se prindă Messi de schemă.
Liviu, spre Olga: Nu te-ai priceput, femeie ! Te-a ademenit șarpele monetar să promiți tain mărit de la 1 iulie, iar acuș, în faza procesuală a devalizării țării, ne arde presa. Să mi te ții furtună monetară, cum previziona Marx, în “Capitalul” și o alta, sindicală, cum l-am auzit pe polițistul Coarnă.
Ea, Olga: Stai, calm, Liviu, că sunt mulți și proști pe lume ! Numai dacă mă gândesc la sindicatele astea din poliție, care nu au reușit să devină din clasă în sine, în clasă pentru sine. Nu vezi că sunt trei păduchi de șapte feluri ? Ia zi, îl susține Sidicatul Diamantul pe Coarnă, cu care m-am contrat eu ? Sau Poliția de Frontieră ? Sufletu’ !
El, Domnul Dragnea: Făi muiere, ce mi-a rămas mie întipărit în minte e că istoria se repetă ciclic, tu trebuie să știi mai bine ce înseamnă asta. Și Ceaușescu a promis suta de lei, și a ajuns unde a ajuns – în groapă. Și eu am ajuns în Ghencea – militar, da’ pentru un scop nobil: să aibă partidul oameni de încredere la referendum. Crezi că mai ține mult daravela cu promisiunile ?
Pe hol trece și Grindeanu, cu un rucsac în spate. Dă ochii peste cap, spre delirul reporterițelor, și citează din tehnicianul Șumudică: Un premier este ca și un antrenor de fotbal: cu bagajele la ușă și cu bilet de avion numai dus, București – Cluj. Deci, orice e posibil cât timp este domnul Dragnea cel mai tare din parcare. Chiar și numirea Simonei Halep în locul meu.
Gabi Firea, care-l marchează om la om pe Sorin, își face timp și ea pentru o scurtă declarație: PSD este un partid de stânga, și așa va rămâne. De-aia nu înțeleg poziționarea lui Sorin în biserică, în partea dreaptă, în vreme ce noi, femeile – mai mult sau mai puțin îmbrobodite – ne rugăm pentru prosperitatea acestui popor în partea stângă, cum privești din pronaos spre naos și mai apoi spre altar, la domnul Dragnea. Iar în cutia milei lasă un bănuț doar Becali, Grindeanu nu stă nici la miruit.
Se apropie și ea de binomul Olga – Liviu , vorbindu-le tot cu mâna la gură: Vasileasco, ai grijă să dai Cezarului ce-i al Cezarului și Voluntariului ce-i al Voluntariului: dreptul de a participa în Europa League. Restul îl împarți săracilor, de la 1 ianuarie 2018. Șuieră apoi spre Dragnea: Te-ai uitat Liviu, la robul tău, Grindeanu, și-ai zis că nu mai e altul ca el. Nu te-ai priceput, n-ai avut mână la tragerea la sorți. Pentru Pandele al meu n-ai avut ochi ! Să-ți fac eu politica de cadre ? Nu pot, că deja mă crede lumea Irodiada.
Lângă trinomul Olga – Liviu – Firea apare și Tudor Gheorghe, care îi acuză in rem: Eu v-am spus că Victor este un om viu, da nu mi-ați ascultat placa. Acuș să văd pe unde scoateți cămașa poveștii cu mărirea salariilor, că purceaua e moartă-n coteț!
Banii mei, banii mei, ce-am făcut doamne cu ei ? I-am băut la Reșița, cu chelnerița, se-aude și Isărescu fredonând de capul lui, în pregătirea unei conferințe de presă din care oricum niciun ziarist nu înțelege nimic.
În schimb, cu glas baritonal, apare Preafericitul, care liniștește toți bugetarii din țară: Olga a dat, Olga a luat. Dragnea fie lăudat. Și tot poporul care i-a votat!