F. T.

Potrivit unui comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în campania de primăvară a acestui an, au fost regenerate 11.612 hectare de pădure aparținând fondului forestier de stat, programul fiind realizat în proporţie de 108,4%, înregistrându-se un plus de 900 de hectare faţă de suprafaţa planificată inițial pentru lucrări de regenerare, respectiv de 10.712 hectare.
În documentul de presă amintit se mai precizează faptul că au fost împădurite 4.379 de hectare – adică 114,7% față de planificarea inițială – în timp ce regenerările naturale s-au efectuat pe o suprafață de 7.233 de hectare, programul fiind realizat în proporţie de 104,9%. Totodată, au fost efectuate completări curente pe 2.395 de hectare, alte 166 de hectare calamitate fiind refăcute.
În ceea ce privește Prahova, deși programul de regenerări artificiale era planificat de către reprezentanții Direcției Silvice pentru o suprafață de 28 de hectare, acesta s-a realizat, potrivit datelor centralizate la nivelul Romsilva, pe 31 de hectare, deci cu trei hectare în plus. De asemenea, Direcția Silvică Prahova și-a respectat promisiunea și în ceea ce privește planul la regenerări naturale, în sensul că au fost planificate 137 de hectare și tot atâtea s-au realizat !
Tot Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a mai precizat că, la nivel național, a oferit gratuit, în campania de primăvară, 265.961 de puieţi forestieri voluntarilor care s-au implicat în acţiuni de împăduriri, punând la dispoziţie pe parcursul întregului an un milion de puieţi forestieri. Aceeași sursă mai precizaeză că “pentru campania de primăvară, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a planificat regenerarea a 10.712 de hectare fond forestier de stat, asigurând peste 32 de milioane de puieţi forestieri, din fonduri proprii, investiţia depăşind 42,4 milioane de lei, iar programul anual de regenerări în fondul forestier de stat fiind de 14.252 de hectare (8.721 de hectare regenerări naturale și 5.531 de hectare artificiale, prin împăduriri)”.