Bruxellesul recomandă României să înlăture inechitățile economice
Comisia Europeană (CE) recomandă României să folosească mai mult din banii publici pentru investiţii, care să fie prioritare pentru toată ţara, astfel încât să îi ajute pe românii marginalizaţi să îşi găsească un loc de muncă, menționează Infolegal. De asemenea, CE este oarecum nedumerită în ceea ce privește raportările privind unele aspecte economice din România. „Întrebarea este dacă această creștere spectaculoasă pe care o vedem în România este o creștere sustenabilă, așa cum ne dorim noi. Suntem extrem de preocupați să lămurim cum modelul economic pe care l-am avut până acum a creat și bogăție, dar a dus la creșterea inegalităților sociale”, a spus și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea.
Peste 20.000 de români au devenit acționari la diverse companii
Potrivit datelor Ziarului Financiar, în primele patru luni ale anului curent, aproximativ 23.000 de persoane fizice au devenit acţionari la diverse companii din România, în vreme ce numărul firmelor nou înfiinţate a fost de circa 45.000.
Pe de altă parte, aceeași sursă mai anunță că fondurile mutuale, printre cele mai simple instrumente de investiţii, aveau la sfârșitul lunii aprilie circa 416.000 de investitori, în scădere cu 206 persoane faţă de decembrie anul trecut. „Românii nu au aversiune faţă de risc, sunt curajoşi, au inţiativă, dar au încă foarte puţine cunoştinţe financiare”, a precizat în acest context, pentru Ziarul Financiar, Dan Popovici, directorul general al administratorului de fonduri mutuale OTP Asset Management.
În aproape un deceniu, am putea adera la zona euro
Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a declarat pentru Mediafax că țara noastră ar putea adera la zona euro în aproximativ opt ani, în contextul în care sistemul financiar comunitar cunoaște o continuă îmbunătățire. „Coroborat cu îmbunătăţirea funcţionării zonei euro, credem că am putea adera la euro în prima parte a următorului deceniu, adică în aproximativ opt ani”, a declarat Daniel Dăianu, la o reuniune organizată la Londra de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).