Ieri, Uniunea Europeană a dat undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia cere Chișinăului intensificarea luptei anticorupție, transmite AFP, preluată de Agerpres. Ajutorul va consta în împrumuturi de 60 milioane de euro la dobânzi favorabile și în asistență nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro. Scopul său este de ”a ajuta la stabilizarea economică a țării” și, mai ales, ”de a acoperi necesitățile de finanțări externe pentru perioada 2017-2018”, precizează comunicatul difuzat la Bruxelles.
Uniunea Europeană suspendase la începutul lui 2015 ajutorul pentru Republica Moldova după descoperirea unor fraude uriașe în sistemul bancar din această țară. Republica Moldova, care a ales la sfârșitul lui 2016 un președinte prorus (în persoana lui Igor Dodon), dar al cărei guvern este mai degrabă proeuropean, a fost zguduită în 2015 de dispariția unui miliard de dolari din conturile a trei bănci, echivalentul a 15% din PIB, amintește AFP.
Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru primirea unei mite de 200 milioane de dolari în acest cadru. Totodată, justiția din Republica Moldova anchetează o amplă operațiune infracțională, care a permis spălarea, cu complicitatea unor judecători moldoveni, a aproape 21 miliarde de dolari proveniți din Rusia.
Recent ieșită dintr-o perioadă de ”instabilitate politică”, Republica Moldova ”a fost afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică scăzută și de interdicții de import impuse de Rusia”, notează comunicatul UE. Ajutorul, care va fi acordat în tranșe, este însoțit de o serie de condiții, UE solicitând Chișinăului aplicarea de reforme în sectorul financiar și în gestionarea finanțelor publice, reforme promise în cadrul unui plan de ajutor de 178 de milioane de dolari negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) la finele lui 2016. Totodată, UE cere garanții în ce privește respectarea statului de drept, a drepturilor omului, a independenței justiției și a multipartidismului. ”Cei care sunt responsabili de fraude bancare trebuie să fie urmăriți în justiție”, subliniază comunicatul Uniunii Europene, care cheamă autoritățile de la Chișinău să poarte ”o luptă eficientă împotriva corupției și a spălării de bani”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentFilmul zilei
Articolul următorCurier economic