La presiunea SUA, ONU urmează să reducă bugetul Căștilor albastre cu 600 milioane de dolari, respectiv cu 7,2%, conform unui acord de principiu la care s-a ajuns miercuri la New York după săptămâni de negocieri intense, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Acest acord mai trebuie validat de Adunarea Generală a ONU, care l-ar putea supune la vot astăzi.
Națiunile Unite vor cheltui astfel 7,3 miliarde de dolari pentru operațiunile de menținere a păcii anul viitor, în loc de 7,87 miliarde în prezent, au precizat diplomați apropiați de negocieri.
Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a salutat această decizie drept o victorie într-un comunicat: „În numai cinci luni de când suntem aici (reprezentanții noii administrații a președintelui Donald Trump — n.r.), am reușit să reducem cu o jumătate de miliard bugetul de menținere a păcii și aceasta este doar începutul”.
SUA, primul contributor la acest buget, doreau o scădere și mai mare prin reducerea facturii cu un miliard de dolari, o diminuare de aproape 13%. UE susținea scăderea validată în acordul care prevede un buget de 7,3 miliarde de dolari pe anul viitor.
Misiunile ONU cele mai afectate vor fi cele din Darfur, în Sudan, și din Republica Democratică Congo (RDC), de altfel și cele mai costisitoare (peste un miliard de dolari fiecare).
Dar vor exista reduceri de buget „sistematic” pentru ansamblul operațiunilor de menținere a păcii, la presiunea SUA, a avertizat un diplomat, sub rezerva anonimatului. „Presiunea SUA face ca bugetul operațiunilor de menținere a păcii să urmeze o traiectorie descendentă”, a spus diplomatul.
Washingtonul finanțează în proporție de 28,5% bugetul operațiunilor de menținere a păcii (7,87 milliarde) și în procent de 22% bugetul de funcționare al ONU (5,4 milliarde). Donald Trump a promis reduceri drastice a subvențiilor SUA pentru ONU.