N. Dumitrescu, A. Maxim
V. Stoica, Fl. Tănăsescu

Mai mult de jumătate din țară – inclusiv județul Prahova – se va prăji la soare astăzi și mâine, temperaturile acestor două zile încadrându-se în cele mai mari valori înregistrate vreodată în România la final de iunie și început de iulie. Canicula pune stăpânire pe întreg teritoriul județului Prahova, autoritățile județene și locale fiind în alertă. Ieri, la Ministerul de Interne a fost convocată o reuniune de urgență privind măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea deceselor, a lipotimiilor sau pentru împiedicarea izbucnirii unor incendii de vegetație care ar face prăpăd pe caniculă.
Sute de puncte de ajutor în caz de urgență pentru populație au fost create în tot județul Prahova, având în vedere că astăzi temperaturile vor atinge și 39 de grade Celsius în jumătatea de sud a țării, iar mâine situația va deveni cu adevărat critică, punându-se chiar problema instituirii codului roșu de caniculă, cu temperaturi care ar putea să atingă frecvent 40 de grade Celsius.

Ieri, când Prahova s-a aflat sub avertizare de “Cod galben “ de caniculă, Primăria Ploieşti a anunţat ce măsuri au fost luate de autorităţi. Concret, au fost instalate corturi dotate cu dozatoare cu apă rece în zonele: Palatul Administrativ (în staţia de autobuz, Pasajul Pietonal, Parcul Nichita Stănescu, Casa de Cultură a Sindicatelor – în staţia de autobuz). A început, deja, montarea de cişmele stradale în Parcul Nord – str.Cameliei, Sala Sporturilor „Olimpia”, Parcul „Mihai Viteazul”, Pasajul pietonal Nichita Stănescu, Parcul Halele Centrale, Parcul 9 Mai, Bd Republicii- zona Monumentului eroilor sovietici, Parcul Aurora Vest. De asemenea, în toate pieţele agro-alimentare din municipiu vor exista surse de apă potabilă, dar şi pulverizatoare cu apă, cu atât mai mult cu cât meteorologii au anunţat intrarea judeţului Prahova sub cod portocaliu.

CANiculaSaună în mijloacele de transport în comun

Puține dintre mijloacele de transport în comun ale societății Transport Călători Express sunt dotate cu aparate de aer condiționat, în aceste zile caniculare atât călătorii, cât și șoferii sau vatmanii fiind nevoiți să circule în condiții greu de imaginat. Potrivit directorului Transport Călători Express, Alexandri Nicolae, aer condiționat pentru asigurarea unor condiții mai bune pentru călători și angajații TCE există doar pentru troleibuzele aflate în circulație și pe cel mult zece autobuze. “Nu există posibilitatea financiară de a instala aer condiționat pe autobuze și pe tramvaie. Chiar dacă au fost recondiționate, tramvaiele nu au fost dotate și cu aer condiționat. Însă șoferii și vatmanii au primit apă minerală pentru a se hidrata în aceste zile caniculare și, în cazul în care vor apărea probleme de sănătate la aceste categorii de angajați, avem persoane de rezervă care să asigure continuitatea transportului public. De altfel, de luni, 3 iulie, mijloacele de transport ale TCE vor intra în programul de vară, pentru că elevii sunt în vacanță. Pe de o parte, este un lucru bun restrângerea numărului de curse pentru că vor scădea și cheltuielile, dar pe de altă parte vor scădea și încasările pentru că se va reduce și numărul abonamentelor, din cauza perioadei de vacanță”, a declarat Alexandri Nicolae, directorul TCE.

Angajatorii, obligați să asigure condiții de muncă adaptate temperaturilor crescute

Angajatorii care nu respectă prevederile legale referitoare la asigurarea condițiilor necesare desfășurării unor condiții decente de muncă salariaților în perioadele caniculare sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova. Având în vedere avertizările emise de Administrația Națională de Meteorologie din care reiese că disconfortul termic va fi accentuat în următoarele zile, din cauza caniculei, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova le recomandă agenţilor economici să respecte prevederile OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Conform reprezentanţilor ITM Prahova, “în situaţia în care în judeţul Prahova se vor înregistra temperaturi de peste 37 grade Celsius sau depăşirea pragului valoric al indicelui de confort termic (temperatură – umiditate), inspectorii de muncă vor monitoriza aplicarea de către angajatori a prevederilor OUG nr. 99/2000”. Astfel, potrivit sursei citate, angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, cum sunt reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pe de altă parte, angajatorii trebuie să asigure măsuri și pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, prin asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecţie și asigurarea de duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute anterior, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, trebuie să ia măsuri pentru reducerea duratei zilei de lucru, pentru eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11.00 şi după ora 17.00) și pentru întreruperea colectivă a lucrului, sau cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Restricţii de viteză şi întârzieri pe calea ferată

În Gara de Sud din Ploiești, la ora 12.30, când temperatura depășea deja 30 de grade Celsius, aproximativ 20 de călători așteptau pe peroane trenurile care să îi ducă spre destinație, unii dintre ei având asupra lor sticle de apă și suc, pentru a rezista căldurii greu suportabile. La intrarea în gară și pe geamurile de pe primul peron fuseseră lipite afișe prin care omenii erau informați că “automotoarele aflate în parcul rulant al SC Transferoviar Călători SRL ce formează trenurile de călători nu sunt dotate cu instalație de climatizare/ aer condiționat”. Călătorilor li se preciza, de asemenea că, din cauza temperaturilor ridicate și a restricțiilor de viteză, pot exista întârzieri în circulația trenurilor, fiind sfătuiți să se informeze din timp în legătură cu orele la care pleacă trenurile.

Echipajele de la SMURD – pregătite să răspundă oricărei solicitări

Salvatorii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova sunt pregătiți să intervină în aceste zile de foc. Astfel, după cum ne-a precizat Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al pompierilor prahoveni, echipajele de pe ambulanțele SMURD sunt gata să răspundă oricărei solicitări pentru acordarea primului ajutor persoanelor cărora li se face rău din cauza temperaturilor ridicate.
Dar, pentru a preveni astfel de situații, într-un comunicat de presă, ISU Prahova face o serie de recomandări: să fie evitate aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00; să fie purtate haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; să se bea între 1,5 și 2 litri de lichide pe zi, dar nu prea reci, de preferat fiind apa, sucurile naturale din fructe şi ceaiurile călduţe; să se consume fructe şi legume sau iaurt, iar mâncărurile să aibă valoare calorică mică; de asemenea, este recomandat să fie evitate băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare și, nu în ultimul rând, alcoolul.
Totodată, salvatorii prahoveni recomandă persoanelor care suferă de diferite afecţiuni să își continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului, dar este foarte util să fie consultat medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Există, în aceste zile de caniculă, și alte riscuri, unul dintre acestea fiind arderile necontrolate. Context în care pompierii prahoveni atenționează să se țină seama de următoarele aspecte: identificarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate; verificarea zilnică a instalațiilor de stingere și a rezervelor de substanțe stingătoare; asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare, a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje ce conţin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune; verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere și dotarea acestora cu mijloace de primă intervenție; restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări ce creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive. În plus, ISU Prahova avertizează că: este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată. De altfel se menționează și faptul că “utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 de metri față de locurile cu pericol de explozie – gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi -, respectiv 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, ulei, fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare”.

A început să crească numărul apelurilor la Salvare

Numărul apelurilor la Serviciul de Ambulanță Prahova a crescut deja, cu aproximativ 7% pe fondul temperaturilor ridicate, în condițiile în care într-o zi obișnuită de vară se primesc 350 – 370 de apeluri într-un interval de 24 de ore. Cele mai multe probleme semnalate de prahoveni au fost cele cardiace, potrivit directorului instituției dr. Daniel Nicolae. Pentru că și în zilele următoare sunt așteptate temperaturi foarte ridicate și disconfort termic, SJA va suplimenta numărul de echipaje pe tură de la 32 la 35. Din fericire, 90% dintre ambulanțele cu care este dotat parcul auto al SJA sunt prevăzute cu aer condiționat. Și în cea mai mare unitate spitalicească din județ – Spitalul Județean de Urgență Ploiești – este asigurat aer condiționat în sălile de operații, în secția ATI, și în peste 80 % dintre saloanele în care sunt cazați bolnavii, cu precădere în acelea expuse mai mult timp la soare, ne-a precizat directorul Marius Niculescu. Potrivit acestuia, mai există probleme în unele spații din secțiile exterioare ale spitalului, dar în prezent sunt în curs de montare mai multe aparate de aer condiționat.

Prefectul judeţului – convocat la „centru“, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă – activat

Având în vedere că România nu s-a mai confruntat cu o astfel de perioadă de temperaturi extreme, şi autorităţile locale şi judeţene s-au mobilizat. Confirmarea a venit chiar de la reprezentantul Guvernului în teritoriu – Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova, care ieri a fost convocată la Bucureşti, la Ministerul de Interne, discuţiile pe tema situaţiilor de urgenţă purtându-se cu secretarul de stat Raed Arafat. Asta după ce, miercuri, conducerea aceluiaşi minister de Interne îi convocase pe toţi prefecţii din ţară în cadrul unei şedinţe în sistem videconferinţă, tot pe tema caniculei. Întrebată ce alte măsuri au fost luate la nivel de judeţ, astfel încât prahovenii să nu fie afectaţi de căldura excesivă, prefectul Mădălina Lupea ne-a precizat:”La nivelul judeţului, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia s-au dispus măsuri suplimentare, dincolo de cele stabilite în Planul de măsuri pentru prevenirea şi atenuarea caniculei. Concret, echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSP şi DSVSA vor face controale în unităţi de desfacere şi pieţe, astfel încât să fie evitate situaţiile în care populaţia să consume alimente perisabile. S-a dispus, de asemenea, ca instituţiile sanitare şi cele în care există program de lucru cu publicul să aibă asigurate apă potabilă şi aparate de climatizare a aerului. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate şi puncte de prim-ajutor, în mod special în incinta farmaciilor”.