V. S.
Pe lângă drogurile de mare risc, substanțele etnobotanice – deși interzise atât la comercializare, cât și la consum încă din anul 2010 – au făcut și continuă să facă victime în rândul consumatorilor, în special în rândul adolescenților.
Interdicția vânzării celor 66 de plante sau derivate din plante cu caracter psihoactiv nu îi împiedică pe traficanți să continue să comercializeze celor care au devenit dependenți de etnobotanice astfel de substanțe. Chiar în această săptămână, mai precis marți, 9 mai, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, alături de polițiștii de la BCCO Ploiești, au destructurat un grup format din membrii mai multor familii de ploieșteni care făceau bani din comercializarea etnobotanicelor.
Șapte persoane au ajuns în arest, iar alte cinci au fost plasate sub control judiciar pentru constituirea grupului infracțional care vindea substanțele interzise.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, marți, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui grup de 12 persoane domiciliate în Ploiești, dintre care șapte au și fost ulterior arestate preventiv, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuare de operațiuni cu substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.
Potrivit DIICOT, “în cauză există suspiciunea rezonabilă că (…) pe baza relațiilor de familie, rudenie și prietenie, inculpatul Burloi Narcis-Claudiu a constituit și a condus un grup infracțional organizat, la care au aderat inculpații Vasile Geanina, Burloi Nicolae-Florin, Pavel Suraj Marius, Grama Jan-Daniel, Ilie Ion Ştefan, Burloi Iolanda-Raluca-Elena, Burloi Roxana Elena, Răducan Marimar-Luminiţa, Ilie Roxana, Ilie Nicoleta Alis, Cataragă Dan, Ilie Luminiţa-Laura, Tafui Suraj, Rafailă Adrian, Roşu Alexandru, cu scopul de a comercializa substanțe știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație. Tot în perioada sus-menționată inculpatul Burloi Narcis-Claudiu a comercializat direct substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație și a organizat comercializarea de către ceilalți membri ai grupului a astfel de substanțe”.
De altfel, marți dimineață, în Ploiești au fost efectuate 16 percheziţii domiciliare în timpul cărora au fost găsite și ridicate diferite cantități de materie vegetală (vrac și ambalată în pliculețe pentru vânzare), cântare electronice, bani (peste 10.000 de lei și 700 de euro), telefoane mobile şi aparatură IT. Reprezentanții DIICOT precizează și că la un imobil au fost găsite și ridicate 450 de pachete de țigări de contrabandă.
Tot marți, Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a șapte inculpaţi și plasarea sub control judiciar a altor cinci. Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova şi Grupării Mobile de Jandarmi ”Matei Basarab” Ploiești.
Etnobotanicele au fost interzise din 2010
Guvernul României a decis, la începutul anului 2010, să interzică substanțele etnobotanice, printr-o ordonanță de urgență fiind enumerate 36 de plante cu efect psihoactiv, completată, trei ani mai târziu, cu o nouă listă de 30 de astfel de plante sau substanțe. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii numărului persoanelor – în special tineri – care consumau astfel de substanțe și ajungeau la spital în stare gravă, înregistrându-se chiar și cazuri de decese cauzate de aceste plante. Până la această măsură luată la nivel național, etnobotanicele puteau fi vândute în magazine speciale, cărora li s-a impus să distrugă substanțele pe care le aveau pe stoc la data apariției acestei modificări legislative.
Substanțele psihoactive declanșează, după consum, stări asemănătoare celor de beție, efectul fiind uneori foarte puternic. În unele cazuri grave de intoxicație cu astfel de substanțe, efectele consumului pot fi starea de agitație psihomotorie, mergând până la delir sau halucinații, necesitând spitalizarea persoanei respective.
Potrivit specialiștilor, etnobotanicele ar putea afecta creierul mai rapid decât unele droguri de mare risc.