România va participa cu două halterofile la Jocurile Olimpice ale Tineretului din 2018, de la Buenos Aires, grație prestațiilor bune reușite de sportivele noastre la Campionatele Mondiale pentru cadeți de la Bangkok (Thailanda), potrivit unui comunicat remis AGERPRES. România va avea cota maximă la feminin, la fel ca alte șase țări, China, Kazahstan, Uzbekistan, Columbia, Turcia și Thailanda. Singura medalie câștigată de cadeții români a fost cea de bronz a sportivului Paul Dumitrașcu, la aruncat, în limitele categoriei 69 kg.
Băieții vor încerca să se califice la JOT 2018 la următoarea întâlnire continentală pentru această categorie de vârstă, precizează Federația Română de Haltere. Săptămâna trecută a fost una de excepție pentru halterele românești, având în vedere bilanțul de 17 medalii al delegației României la Europenele de seniori de la Split (Croația), șase de aur, patru de argint și șapte de bronz.
La feminin, în limitele cat. 48 kg, Monica Csengeri a obținut o medalie de aur (smuls) și două de argint (aruncat, total), iar Elena Andrieș, două de bronz (smuls, total). Mădălina Molie a luat bronzul la cat. 58 kg (total), iar Loredana Toma a luat trei medalii de aur la cat. 63 kg (smuls, aruncat, total). În concursul masculin, Ilie Constantin Ciotoiu a cucerit două medalii de bronz, la aruncat și total, în limitele categoriei 56 kg. La cat. 77 kg, Dumitru Captari a obținut două medalii de aur (aruncat, total) și una de argint (smuls), iar Răzvan Martin una de argint (total) și două de bronz (smuls, aruncat).
Obiectivul delegației noastre a fost câștigarea a șase medalii. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, a felicitat Federația Română de Haltere pentru succesul repurtat la întrecerile continentale de la Split: ”Îi felicit încă o dată, din toată inima, atât pe sportivii medaliați la Campionatele Europene, cât și forul nostru de specialitate care le-a coordonat și supravegheat pregătirea și participarea la competiție. Obiectivul delegației noastre a fost câștigarea a șase medalii, dar este excelent că reprezentanții României s-au autodepășit. Performanțele obținute de halterofilii noștri sunt rezultatul unei munci în echipă în care, întotdeauna, alături de sportivi și tehnicieni sunt implicați specialiști și manageri sportivi valoroși. Abilitatea și profesionalismul acestora din urmă, împletite cu talentul și sacrificiile sportivilor, dau rezultate ca cele obținute la Split. Ne dorim ca și pe viitor să avem astfel de performanțe, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român va fi mereu aproape de FR de Haltere”.
Și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca, a salutat performanțele halterofililor. ”Am avut o discuție cu Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere, în care am dezbătut frumoasele rezultate din ultima perioadă și planul de măsuri pentru viitor. În plus, îi urez succes la alegerile Federației Internaționale de Haltere, unde candidează pentru funcția de președinte!”, a scris ministrul pe Facebook.
„Este un rezultat extraordinar, 17 medalii la Europenele de haltere este un record absolut pentru România. Cele mai multe luasem 15, anul trecut, iar anterior erau 13, câștigate înainte de Revoluție. La Split a fost o competiție la care am evoluat strălucit, sunt șase medalii de aur. La probe olimpice am luat 7 medalii și sunt foarte mulțumit. Măcar să avem tot timpul rezultate ca acestea. Este ceva fantastic să avem 7 medalii la probe olimpice. Noi ne gândeam la 4-5, dar așa a fost competiția, și am luat 7”, a spus Nicu Vlad pentru AGERPRES.