Un nou studiu arată cât de multe calorii consumăm zilnic din zahăr şi grăsimi saturate la cafeaua aromată şi îndulcită sau la ceai, conform sciencedaily.com, preluată de MedLive.ro.
Studiul, realizat de un grup de cercetători americani de la Universitatea Illinois, arată că mai mult de 160 de milioane de oameni numai din Statele Unite ale Americii obişnuiesc să consume cafea sau ceai în mod regulat, cei mai mulţi adăugând zahăr, lapte, frişcă, siropuri aromatizate sau alţi aditivi alimentari.
Cercetătorii au analizat datele colectate de la Institutul Naţional Health and Nutrition, colectate pe o perioadă de 12 ani, dar şi informaţiile colectate la nivel naţional prin intermediul unui sondaj de opinie realizat în rândul a 13.185 de adulţi consumatori de cafea şi 6.215 adulţi consumatori de ceai.
Datele studiului au arătat că mai mult de 51% dintre adulţii americani beau cafea şi 26% dintre aceştia beau ceai cu o frecvenţă zilnică. Aproximativ două treimi dintre consumatorii de cafea şi o treime dintre consumatorii de ceai obişnuiesc să adauge în băuturile lor zahăr, frişcă, arome şi alţi aditivi bogaţi în calorii, declară Ruopeng An, profesor la Universitatea din Illinois şi autorul principal al studiului.
Majoritatea oamenilor din întreaga lume preferă să consume cafeaua cu adaos de frişcă, lapte sau miere. Aceste alimente sunt bogate în calorii şi grăsimi şi au puţine valori nutritive. Produsele lactate adaugă calciu la dieta zilnică, însă într-o cantitate neglijabilă – aproximativ 22 de miligrame pe zi, este de părere autorul studiului, necesarul zilnic de calciu fiind undeva între 1.000 şi 1.300 de miligrame pe zi, în funcţie de vârstă.
Cei care obişnuiesc să bea cafeaua neagră consuma în fiecare zi cu aproximativ 69 de calorii mai puţin decât cei care adaugă îndulcitori, lapte, frişcă sau alte arome. Mai mult de 60% dintre caloriile conţinute de aceste băuturi provin din zahăr, iar pe al doilea loc se află grăsimile, arată studiul.
Consumatorii de ceai tind să adauge mai puţine calorii în băuturile lor, majoritatea obişnuind să bea ceaiul simplu. Însă în rândul celor care adaugă zahăr la ceai, aportul caloric creşte de la 43 de calorii pe zi la 85, în funcţie de aditivi.
“Descoperirile noastre indică faptul că o mare parte dintre consumatorii de ceai şi cafea folosesc, în mod regulat, aditivi pentru a îşi îmbunătăţi aroma băuturilor lor şi fac acest lucru fără să ia în considerare valorile calorice implicate,” adaugă autorul studiului.