Ana Maxim

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la înființarea, de către frații Mehedințeanu, a primei rafinării de petrol din lume și 50 de ani de învățământ superior petrolier în Ploiești. Cu acest prilej, vineri, în sala Senatului Universității Petrol-Gaze din Ploiești, a avut loc o ședință de constituire a unui comitet de lucru ce are ca scop stabilirea unui ciclu de manifestări sub denumirea: “Prahova – 2017, Capitală mondială a petrolului”.
Grupul de lucru este alcătuit din reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, OMV-Petrom, Petrotel-Lukoil, Conpet, Petrostar, Societatea Cultural Istorică Mihai Viteazul și Fundația Constantin Stere. În urma discuțiilor purtate, s-a stabilit calendarul evenimentelor dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din lume și a 50 de ani de învățământ superior petrolier în Ploiești. Astfel, în luna aprilie, la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești va avea loc prima manifestare marcantă prin dezvelirea unei plăci aniversare și desfăşurarea unei sesiuni de comunicări științifice; în luna mai, la București – evocarea primului oraș din lume iluminat cu petrol lampant prahovean; în luna iunie, la Constanța, evocarea primului export de benzină; în luna iulie, la Telega – lansare de carte; în luna august, la Câmpina – evocarea
înființării primei Școli de maiștri-sondori; în luna septembrie, la Palatul Culturii Ploiești – aniversarea a 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din lume, iar în luna octombrie, la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești – 50 de ani de învățământ superior petrolier în Ploiești. Următoarea ședință a comitetului de lucru va avea loc pe data de 17 martie 2017.