Comisia Europeană derulează proceduri de infringement asupra României şi Ungariei, pe care le acuza de îngrădirea liberei circulaţii a mărfurilor în UE, în cazul ţării noastre fiind vizată legea care obligă hipermarketurile să scoată la vânzare produse agro-alimentare în proporţie de minimum 51%.
Agentul Guvernului României la Curtea de Justiţie a UE, Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, pentru HotNews, că ţara noastră va trebui să modifice legea corespunzător exigenţelor europene dar şi interesului României.
„Confirm că ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere parlamentară unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii şi a comisiilor din Parlament în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene” – a declarat subsecretarul de stat din cadrul MAE.
Executivul european a decis miercuri, să trimită celor două ţări scrisori de punere în întârziere, o fază necontencioasă a procedurii de infringement.
În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51 % din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de liberă circulaţie a mărfurilor, arată CE.
Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire (articolul 49 din TFUE).
În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.
În Ungaria, o nouă lege prevede obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a aplica aceleaşi marje de profit pentru produsele agricole şi alimentare interne şi pentru cele importate, în ciuda faptului că preţul produselor importate este condiţionat de fluctuaţii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole şi alimentare importate faţă de cele naţionale. Comisia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulaţii a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, TFUE), avertizează CE.
Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale. Autorităţile ungare şi române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. Dacă Bruxellesul nu primeşte răspunsuri convingătoare, poate trimite cele două ţări în faţa Curţii de Justiţie a UE. Aceasta poate decide fie clasarea cauzelor, fie sancţionarea celor două ţări reclamate. În cazul României, o eventuală amendă ar urma să se constituie dintr-o sumă forfetară, care a fost de 1,8 milioane de euro la un moment dat, plus penalităţi care pot ajunge şi la 130.000 de euro pe fiecare zi de întârziere a îndeplinirii obligaţiilor, de la o dată stabilită de Curte.