Germania nu este dispusă să își majoreze, în mod automat, contribuția la bugetul Uniunii Europene, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, a declarat, ieri, adjunctul ministrului german de Finanțe, Jens Spahn, informează Reuters.
Germania, cea mai mare economie a Europei, este deja cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene, cu un aport anual de peste 15 miliarde de euro.
„În cazul în care contribuția Marii Britanii va dispărea, bugetul UE se va reduce. Nu există niciun mecanism automat care să oblige Germania și alte țări care sunt contributoare nete să își majoreze contribuțiile”, a afirmat Jens Spahn, într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt.
Potrivit unui raport intern elaborat în luna septembrie a anului trecut de Ministerul german de Finanțe, în 2019 și 2020, Germania ar putea fi nevoită să contribuie cu o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro pe an la bugetul UE, după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar. Pierderea Marii Britanii, cel de al doilea mare contributor net la bugetul UE, ar majora ponderea care revine Germaniei din Produsul Intern Brut al UE de la 21% în prezent la 25%.
De asemenea, Jens Spahn a sugerat că Executivul comunitar ar trebui să lege acordarea de ajutoare de la fondurile structurale de implementarea de către statele membre a reformelor recomandate de Bruxelles.
„Suntem în favoarea introducerii de condiții în acordarea de ajutoare de la fondurile structurale”, a spus Spahn, adăugând că banii ar trebui să se îndrepte spre statele slabe din UE, dacă implementează reformele specifice fiecărei țări recomandate de Comisia Europeană.