Un proiect care a dezincriminat violenţa domestică a trecut în prima lectură de Duma de stat rusească, scrie The Moscow Times. În favoarea legii au votat 368 de parlamentari, unul singur fiind “împotrivă”.
Legea scoate din codul penal al Rusiei “bătaia din cadrul familiilor”, aceasta devenind o încălcare administrativă. Acuzaţii penale pot fi aduse doar dacă bătăile din familie au loc mai mult de o dată pe an.
Campania pentru adoptarea acestui proiect de lege a fost condusă de o femeie, parlamentarul ultraconservator Yelena Mizulina. Ea este deja celebra după ce a făcut lobby cu succes pentru controversata lege împotriva “propagandei gay”, adoptată în unanimitate de Duma de stat în urmă cu circa trei ani şi jumătate.
Mizulina a început campania sa în privinţa violenţei domestice în iulie 2016, când Vladimir Putin a dezincriminat alte forme de agresiune şi bătaie care nu cauzează răni corporale.
Yelena Mizulina a susţinut că a defini bătaia din cadrul familiilor este “anti-familie” şi afirmă că legea subminează “dreptul” părinţilor de a-şi bate copii.
“Pedepsele (penale) nu pot contrazice sistemul de valori al societăţii. În cultura tradiţională a familiei ruseşti relaţiile părinte-copil sunt construite de pe autoritatea puterii părinţilor (…) Legile ar trebui să sprijine această tradiţie de familie”, a spus Mizulina într-un discurs înainte de votul de miercuri din Duma rusească.
Potrivit statisticilor guvernului rus, 40% dintre infracţiunile violente sunt comise în cadrul familiilor. Circa 36.000 de femei sunt bătute zilnic în Rusia.