Potrivit unui comunicat al Poliției Române, începând cu data de 21 ianuarie 2017au intrat în vigoare unele modificări ale legislației privind circulația pe drumurile publice, publicate în Monitorul Oficial din 22 decembrie 2016.
Astfel, actul normativ menține, introduce și modifică unele prevederi care-i vizează direct atât pe bicicliști, cât și pe șoferi.
În privința primei categorii de participanți la trafic (bicicliștii), actul normativ intrat în vigoare prevede ca bicicleta să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră și să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate – cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc .
Pentru șoferi, a fost introdusă recomandarea expresă ca, la depășirea unei biciclete, distanța laterală să fie de minimum 1,5 metri.
De asemenea, tot pentru șoferi, sunt introduse modificări și mențiuni în ceea ce privește locurile în care oprirea este interzisă, obligațiile administratorului privind delimitarea și semnalizarea corespunzătoare a sectoarelor de drum unde sunt interzise oprirea sau staționarea autovehiculelor. Totodată, se consideră staționare pe partea carosabilă situația în care oricare dintre roțile vehiculului sau remorcii se găsește pe partea carosabilă.
Actul normativ prevede reglementări referitoare și la ridicarea vehiculelor care staționează neregulamentar pe partea carosabilă. Astfel, măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului se poate dispune de către polițistul rutier sau polițistul local și se realizează de către administratorul drumului public sau administrația publică locală. Vehiculul ridicat se restituie doar după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunilor efectuate, în baza documentelor ce atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia.