Știința și religia şi-au găsit în sfârșit un interes comun: creierul uman. O nouă cercetare dezvăluie neuroștiința din spatele experiențelor religioase intense, sugerând că momentele de iluminare spirituală sunt coordonate de aceleaşi circuite ale creierului care sunt activate atunci când ne îndrăgostim, facem sex, ascultam muzică sau luăm droguri, scrie iflscience.com, preluată de MedLive. “Experiența religioasă este, probabil, partea cea mai influentă a modului în care oamenii iau decizii care ne afectează pe toți. Înțelegerea a ceea ce se întâmplă în creier pentru a se ajunge la aceste decizii este foarte importantă”, a spus coautorul Jeff Anderson de la Universitatea de Medicină Utah.
Pentru a-şi da seama cum afectează credinţa activitatea neurologică, cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică (fMRI) pentru a scana creierul a 19 mormoni, în timp ce efectuau sarcini menite să trezească sentimente spirituale. Acestea au inclus ascultarea de lecturi din Cartea Mormonilor și vizionarea de materiale video a scenelor biblice.
În timpul experimentului, participanții au fost întrebaţi în mod regulat dacă “simt spiritul”, identificat ca fiind un sentiment de pace și apropiere de Dumnezeu și de alții și au fost instruiţi să apese un buton când au ajuns la vârful senzației spirituale.
Descriind concluziile lor în revista Social Neuroscience, cercetătorii scriu că momentele de experienţă religioasă intensă au avut tendința să se caracterizeze printr-o activare puternică într-o regiune a creierului numită nucleul accumbens, această zonă este puternic implicată în producerea de sentimente de plăcere, ca răspuns la stimuli cum ar fi sexul, muzica, mâncarea şi drogurile. Autorii studiului au constatat şi o activare în cortexul prefrontal medial, care este implicat în funcții cognitive superioare, cum ar fi raționamentul. Acest lucru sugerează că experiențele religioase sunt parțial produse prin hotărâre conștientă și atribuirea de valoare stimulilor religioşi, ceea ce înseamnă că oamenii credincioşi aleg în mod activ credinţele lor.
Chiar dacă aceste rezultate pot fi fascinante, autorii studiului avertizează asupra faptului că nu pot fi trase totuşi prea multe concluzii, pentru că experiențele religioase pot diferi enorm între indivizi și culturi, și sunt, prin urmare, susceptibile de a avea o gamă largă de cauze și consecințe neurologice.