V. Stoica

Fost consilier județean în mandatul trecut, fost candidat al Partidului Național Liberal pentru un post de deputat, la alegerile parlamentare de duminică și fost director al Poștei Române, prahoveanul Dumitru Daniel Neagoe a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii DNA, în urma mai multor acuzații de corupție în calitatea pe care acesta a avut-o la Poșta Română.
Potrivit datelor oficiale de la DNA, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Neagoe pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (3 fapte), abuz în serviciu (2 fapte) și conflict de interese, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de DNA, se arată că Daniel Neagoe – care era director general al Poștei Române – ar fi pretins, în vara anului 2010, unui director al unei societăți comerciale cu care compania națională avea un contract de curățenie în unitățile poștale să cedeze unele lucrări unei firme pe care o controla Neagoe. “Practic, Dumitru Daniel Neagoe a condiționat executarea în bune condiții a contractului de servicii de curățenie încheiat de Poșta Română, de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru Daniel Neagoe prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză, de către societatea pe care o controla, S.C. Dig Prodcom S.R.L.”, spun procurorii DNA. Un fapt asemănător s-ar fi petrecut în iulie 2010, când Neagoe ar fi cerut aceluiași director de firmă încheierea unui alt contract, de consultanță, cu aceeași societate pe care fostul șef al Poștei Române ar fi controlat-o prin interpuși.
În toamna anului 2010, Neagoe ar fi încălcat, potrivit procurorilor, atribuțiile de serviciu și decizia consiliului de administrație al companiei naționale, acceptând ca, într-o asociere în participațiune, Poșta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilități (prin folosirea unei rețele de terminale POS), numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, și o a treia societate comercială, respectiv SC Dig Prodcom SRL, firmă care ar fi primit suma totală de 1.595.739,28 de lei în urma acestei asocieri, iar ulterior a beneficiat de o cesiune de drepturi și obligații dintr-un contract al altei societăți care avea relații cu Poșta Română. „Prin interpunerea S.C. Dig Prodcom S.R.L. (care nu a prestat efectiv niciun serviciu), fără sens economic, Poșta Română a renunțat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod S.C. Dig Prodcom S.R.L. controlată de inculpat a obținut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentând profit net.
Compania Națională „Poșta Română“ S.A s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.863.480 lei (prejudiciul cauzat prin săvârșirea abuzului în serviciu).
În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Dumitru Daniel Neagoe”, au menționat reprezentanții DNA.