N. Dumitrescu

Deşi, în ultimele luni, rata şomajului a scăzut considerabil în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, totuşi, la nivelul judeţului Prahova, există o anumită categorie de persoane considerată a fi cea mai vulnerabilă în faţa şomajului. Astfel, din datele pe care le-am solicitat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, reiese faptul că, din numărul total de şomeri prahoveni care se aflau oficial în căutarea unui loc de muncă, la sfârşitul lunii septembrie, cei mai mulţi – respectiv 3.640 de persoane – erau din grupa de vârstă 40-49 de ani, urmaţi de cei cu vârsta între 30 şi 39 de ani (2.389 de persoane) şi de cei sub vârsta de 25 de ani (2.097 de persoane). În opinia multora dintre cei care fac parte din prima categorie de vârstă, motivul pentru care îşi găsesc mai greu un nou loc de muncă este acela că majoritatea angajatorilor caută mai degrabă tineri, considerându-se că persoanele “mai în vârstă”, care se apropie de 50 de ani, se adaptează mai greu la un program de lucru considerat de unii mai stresant, nu de puţine ori prelungit chiar şi peste program. Pe de altă parte, din statistica AJOFM Prahova mai reiese faptul că, de departe, populaţia din cele mai sărace comune este şi cea mai afectată de şomaj. Concret, la Jugureni, în luna septembrie, rata şomajului a fost de 17,76%, la Salcia – 15,97%, la Păcureţi – 13,59 %, la Şotrile – 13,26%, la Chiojdeanca – 11,65%. Asta în condiţiile în care, totuşi, şi judeţul Prahova se încadrează în statistica de la nivel naţional, cea care relevă faptul că rata şomajului a scăzut la un minim istoric. “ Situaţia statistică privind rata şomajului la sfârşitul lunii septembrie a fost de 7,89%, la sfârşitul lunii decembrie 2015 a fost de 4,3%, iar la sfârşitul lunii septembrie 2016 a fost de 4,32%”, ne-a comunicat AJOFM Prahova. De menţionat că, la sfârşitul lunii septembrie 2016, la instituţia menţionată erau înregistrate, în căutarea unui loc de muncă, peste 12.000 de persoane, cele mai multe – peste 10.000 – fiind persoane care au studii primare sau gimnaziale, aproape 2000 figurând cu studii liceale sau postliceale, iar peste 500 de persoane cu studii universitare.
În speranţa că vor avea mai mult noroc peste hotare în găsirea unui serviciu, de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii septembrie au fost consiliaţi, în vederea obţinerii unui loc de muncă în Spaţiul Economic European, prin reţeaua EURES, 1.007 persoane, cele mai multe solicitări fiind pentru domeniul agricol, construcţii, menaj, gastronomie. Ca urmare a participării solicitanţilor din judeţul Prahova la selecţii organizate la nivel naţional, AJOFM Prahova a menţionat că 9 persoane au fost admise pentru a munci în Portugalia, 10 persoane în Spania şi alte două – în Germania.
La sfârşitul lunii septembrie 2016, totalul persoanelor încadrate prin AJOFM Prahova de la începutul acestui an a fost de 9.423 de persoane.