Investigațiile în cazul marilor averi durează prea mult

Președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, a declarat pentru revista Capital că investigaţiile de control la marile averi durează un timp îndelungat, întrucât procedura este una de durată, dar Fiscul vrea să o modifice.
“Din nefericire, procedura este de durată. În trei ani am verificat 30 de persoane, acum verificăm alte 30 şi urmează să luăm un nou lot de astfel de persoane. Investigaţiile sunt în curs. O să finalizăm câteva astfel de investigaţii în următoarea perioadă. Eu îmi doresc să fie mai multe în investigaţie. Vrem să modificăm procedura, să mai eliminăm nişte etape, în aşa fel încât lucrurile să se mişte mai repede”, a mai precizat, în acest context, Dragoș Doroș.

Depozitele românilor la bănci – în scădere

Clienţii persoane fizice au depus la bănci, în depozite, economii în lei în valoare de 59 de miliarde de lei (13,2 mld. euro), în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, în scădere cu peste 7% faţă de acelaşi interval al anului trecut, arată datele BNR, preluate de Ziarul Finaciar.
În acest context, sursa citată mai precizează că volumul depozitelor noi scade vizibil de la lună la lună, în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri sunt la minime istorice. Astfel, în luna septembrie persoanele fizice au depus circa 6 miliarde de lei, faţă de 6,2 miliarde de lei în luna august. Totodată, maximul lunar al depozitelor a fost atins în 2009, când românii depuneau circa 11 miliarde de lei în fiecare lună.

Statul ar putea cumpăra acțiuni la societăți comerciale cu bani de la buget

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, menționat de Infolegal.ro, statul ar putea cumpăra cu bani de la buget acțiuni la societăți comerciale, fie de pe burse, fie direct de la alți acționari, și va putea efectua schimburi de pachete de acțiuni cu alți acționari. „Prin consolidarea poziției de acționar a statului se creează posibilitatea întăririi anumitor domenii de interes strategic, precum și creșterea atractivității și eficienței societăților și a valorii economice, în beneficiul cetățenilor români. Neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse poate conduce la afectarea interesului general al statului, fie sub forma pierderii controlului la unele companii strategice, fie sub forma afectării capacității operaționale a regiilor autonome sau a companiilor la care statul este acționar majoritar, prin diversele constrângeri legislative, care oferă avantaje unor operatori privați specifici”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.