Ana Maxim
În Prahova este nevoie de peste 400 de medici de diferite specialități, lipsa doctorilor fiind resimțită inclusiv în cele mai mari spitale ale județului : Spitalul Județean de Urgență Ploieşti și Spitalul Municipal Câmpina. Din această cauză, asigurarea activității “la foc continuu“ din aceste unități sanitare se face cu mari eforturi, iar conducerile spitalelor sunt nevoite să caute noi strategii pentru a atrage personal medical. Nivelul slab al remunerațiilor și tentația de a lucra în spitale din străinătate – unde medicii pot câștiga cel puțin câteva mii de euro pe lună – se numără printre cauzele lipsei acute de doctori din județ. Situația se întâlnește în toată țara, având în vedere că, în ultimii 15 ani, peste 14.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate, conform unei statistici a Colegiului Medicilor din România făcută publică în luna martie a acestui an.
Conform informațiilor pe care le-am primit de la Direcția de Sănătate Publică Prahova, la nivelul județului nostru, principalele specialități medicale asociate cu deficit de personal medical, în prezent, sunt: cardiologie – 25 de medici, chirurgie generală – 35 de medici, dermato-venerologie- 25 de medici, diabet zaharat și boli de nutriție -30 de medici, endocrinologie- 15 medici, gastroenterologie -15 medici, medicină internă -55 de medici, neurochirurgie- 10 medici, neurologie -30 de medici, obstetrică-ginecologie- 40 de medici, ORL- 21 de medici, oftalmologie -27 de medici, oncologie – 20 de medici, ortopedie și traumatologie- 20 de medici, pediatrie- 37 de medici, pneumologie-25 de medici, boli infecțioase -15 medici. Ceea ce înseamnă că, în total, Prahova are nevoie de peste 400 de medici ! Numărul necesar de doctori a fost stabilit în cadrul unei Comisii paritare organizate la nivelul județului, formată din reprezentanți din Prahova de la Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor. Mare nevoie de personal medical are chiar şi Spitalul Județean de Urgență din Ploiești – cea mai mare unitate spitalicească din Prahova. Așa cum v-am informat și zilele trecute, conform precizărilor managerului instituției, Marius Niculescu, cea mai mare lipsă de personal este la Unitatea de Primiri Urgenţe, la ATI şi la Cardiologie. În total, sunt 300 de posturi vacante la acest spital, care are nevoie de diferite categorii de personal, de la medici până la muncitori. Acum două zile demaraseră concursurile pentru ocuparea funcţiilor de medic şef la secţia Boli infecţioase – copii, dar şi pentru adulţi, precum şi la Neurologie, Ortopedie, Medicină internă II, Chirurgie Plastică.
O situație asemănătoare există și la Spitalul Municipal din Câmpina. În luna august 2016, de exemplu, dintre cele aproape 100 de posturi de medici din organigrama acestei unități sanitare, jumătate erau neocupate. La secţia de Terapie Intensivă, de pildă, ar trebui să existe opt medici, dar lucrau doar doi medici, la momentul respectiv. Instituția avea, însă, nevoie de specialişti şi la secţiile de pediatrie, ginecologie, radiologie, pentru laboratorul de analize medicale și pentru centrul de primiri urgenţe. În speranța că va reuși să atragă personal medical, pe 9 septembrie, instituţia a organizat “Ziua porţilor deschise la Spitalul Municipal Câmpina”, în cadrul căreia au fost prezentate medicilor din acest oraș și din zonele învecinate dotarea de ultimă generaţie şi serviciile medicale pe care le oferă spitalul. “Lipsa medicilor este marea problemă a spitalului. Am lansat tot felul de anunţuri de recrutare, dar, fără succes”, declara managerul Călin Tiu, la sfârșitul lunii august, pentru ziarul Prahova. “Asigurăm toate serviciile medicale cu eforturi foarte mari, mai ales în ceea ce priveşte partea de servicii de permanenţă. Avem noroc cu faptul că, în afara celor 50 de medici încadraţi ca titulari, au fost încheiate contracte de prestări servicii şi cu alţi 16 medici. Este vorba despre persoane care s-au pensionat sau sunt colaboratori din Bucureşti, Ploieşti ori din alte localităţi, medici pe care, însă, îi putem considera că fac parte din echipa noastră”, ne mai preciza managerul spitalului, cu două luni în urmă. Nivelul slab al salarizării și al dotărilor din spitale, concentrarea medicilor specialiști în centrele universitare, tentația acestora de a profesa în străinătate, unde salariile sunt mult mai mari reprezintă principalele cauze pentru care în spitalele de stat este lipsă de doctori. La aceste aspecte se adaugă discrepanțele dintre salariile diferitelor categorii de personal din Sănătate– una dintre principalele nemulțumiri pentru care angajații din sistem au recurs, pe 31 octombrie a.c. şi pe 1 noiembrie la grevă generală !
În prezent, la nivelul județului Prahova își desfășoară activitatea 1.234 de medici, iar numărul medicilor de familie care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova este 368 ( în prezent, nu există nicio comună din județ care să nu aibă cabinet de medicină de familie). La nivel de ţară, însă, în multe spitale este nevoie și de asistenți medicali, având în vedere că, în ultimii ani, mii de persoane care au această pregătire au părăsit posturile din spitalele românești pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate. Și în Prahova este nevoie de astfel de specialiști, luna trecută, de exemplu, Spitalul Județean de Urgență Ploieşti organizând concurs pentru angajarea a 13 asistenți medicali (12 posturi de asistent medical generalist și un post asistent medical de dietetică).