„Toni Erdmann”, filmul regizoarei Maren Ade despre reîntâlnirea dintre un tată excentric şi fiica sa în circumstanţe tragicomice, a fost votat de cei 751 de deputaţi europeni drept câştigător al trofeului Lux Film Prize. Distincţia acordată de Parlamentul European a fost înmânată regizoarei Maren Ade de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Strasbourg, potrivit luxprize.eu. „Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, regizat de Maren Ade, a fost unul dintre cele trei lungmetraje finaliste care au intrat în cursa pentru Lux Film Prize.
Producţiile au fost proiectate în cadrul Lux Film Days, în perioada octombrie – decembrie 2016, în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Celelalte două filme de pe lista scurtă a Lux Film Prize au fost „A peine j’ouvre les yeux”, de Leyla Bouzid, şi „Ma Vie de Courgette”, de Claude Barras. De asemenea, pelicula „Toni Erdmann” a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Pe de altă parte, a fost unul dintre lungmetrajele cele mai apreciate de criticii de film, în cadrul competiţiei oficiale de la Cannes. „Toni Erdmann” spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, în permanenţă prinsă cu jobul ei.
Profesorul de muzică, rămas brusc fără elevi, se hotărăşte să-i facă o vizită-surpriză. Decizia este problematică, fiindcă Ines lucrează la un proiect important pe o funcţie de strateg corporatist în Bucureşti. „Schimbarea” geografică nu-i ajută pe cei doi să se înţeleagă mai bine.